APEL O PRZYZNANIE NAGRODY W KATEGORII "NAJLEPSZY CASTING" NA 46. FESTIWALU POLSKICH FILMÓW FABULARNYCH W GDYNI 2021

Szanowni Państwo,

Zbliża się kolejna edycja najważniejszego Festiwalu Filmowego w Polsce. Gdynia 2021. Festiwalu, który honoruje pracę wszystkich departamentów artystycznych, tworzących obraz polskiego kina.

Jednocześnie zwracamy uwagę, że my, REŻYSERKI i REŻYSERZY CASTINGU jesteśmy jedynym twórczym departamentem, który nie otrzymuje tej Nagrody a pomijanie nas sprawia, że lista nagradzanych kategorii tworzy niepełny obraz procesu pracy nad filmem i serialem.

Postanowiliśmy to naprawić i dlatego postulujemy ustanowienie już od najbliższej 46tej edycji kategorii NAJLEPSZY CASTING.

Nasz zawód jest w Polsce stosunkowo młodą, ale znaczącą grupą zawodową. Dobór obsady ma poważny wpływ na kształt artystyczny filmów i seriali. „Dobra obsada to 80% powodzenia filmu” – powiedział Andrzej Wajda.

Casting jako sztuka doceniany jest na świecie od lat. Świadczą o tym nagrody w kategorii „Najlepszy Casting” przyznawane na festiwalach w USA (Artios Awards, czyli nagrody Casting Society of America; a także kategorie castingowe Tony oraz Emmy Awards), Niemczech (Deutscher FilmPreis), Wielkiej Brytanii (Casting Directors Guild Awards oraz nagrody na Festiwalu w Kilkenny). Indywidualną nagrodę przyznaje International Casting Directos Network – ICDN (Semiramis Award). Reżyserzy castingu zapraszani są jako pełnoprawni goście na kolejne festiwale filmowe: w Kanadzie (Canadian Screen Awards), Australii (Australian Academy of Cinema and Television Arts AACTA) oraz we Włoszech (Donatello Awards). Wielkim sukcesem i radością było zaproszenie reżyserów castingu oraz przyznanie nam kategorii w nagrodach BAFTA. Kolejnym wyjątkowym i przełomowym dla naszego zawodu wydarzeniem było powołanie reżysera castingu Davida Rubina na Przewodniczącego AMPAS. To już tylko krok do.. Oscarów.

W Polsce do dziś, żaden Festiwal ani żadna Instytucja czy Akademia Filmowa nie nagradza naszych dokonań.

Jedyną – nieformalną – Nagrodę za Najlepszy Casting, przyznaje rokrocznie Fundacja im. Weroniki Migoń, założona z inicjatywy Agnieszki Holland. Bardzo cenimy tę nagrodę i jesteśmy z niej dumni.

Czas zauważyć, że nasz wkład artystyczny jest istotnym elementem w procesie produkcji filmu.

Festiwal Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni, to jak najbardziej słuszne miejsce, w których kategoria CASTING powinna być uznana, doceniona i zaproszona do grona profesjonalistów. Miejmy nadzieję, że najbliższe edycje odbędą się już w pełnym składzie zawodów reprezentujących i tworzących polskie kino.

Mamy nadzieję na że uznanie naszej pracy i włączenie w oficjalny program Festiwalu, już jako stałego punktu artystycznego, stanie się faktem.

Będzie nam niezwykle miło wziąć udział w uroczystości rozdania nagród i wspólnie z Koleżankami i Kolegami świętować ich – oraz nasze sukcesy. Już jako pełnoprawni i docenieni Twórcy.

Z wyrazami szacunku,

Julia Popkiewicz

Izabela Popkowska

Reżyserki i Reżyserzy Castingu w Polsce    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Reżyserki i Reżyserzy Castingu w Polsce do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.