Apel o rozdzielenie SP336 w Warszawie

Warszawa, dnia 14 października 2020 r.

Sz. P Elżbieta Rutkowska
p.o. Dyrektor
Szkoły Podstawowej nr 336
im. Janka Bytnara „Rudego”
ul. Małcużyńskiego 4

Do wiadomości:
Sz. P Robert Kempa
Burmistrz Dzielnicy Ursynów
oraz
Prezydium Rady Rodziców Szkoły Podstawowej nr 336, ul. Na Uboczu 9

WNIOSEK
w sprawie rozdzielenia Szkoły Podstawowej nr 336 im. Janka Bytnara Rudego

My, niżej podpisani rodzice dzieci uczących się w oddziałach Szkoły Podstawowej nr 336 im. Janka Bytnara Rudego w budynku przy ul. Na Uboczu 9, zwracamy się z prośbą o dokonanie podziału Szkoły Podstawowej nr 336 na dwie niezależne i odrębne szkoły, w najbliższym możliwym terminie, najlepiej począwszy od roku szkolnego 2021/2022.

W chwili obecnej Szkoła Podstawowa nr 336 zlokalizowana jest w dwóch znacznie oddalonych od siebie budynkach tj. przy ul. Małcużyńskiego 4 oraz ul. Na Uboczu 9. Powoduje to wiele niedogodności organizacyjnych, w szczególności dla budynku przy ul. Na Uboczu 9, który jest traktowany jako budynek o mniejszym priorytecie, podczas gdy wszystkie najważniejsze jednostki administracyjne szkoły np. dyrekcja, sekretariat, biblioteka znajdują się w budynku „głównym” tj. przy ul. Małcużyńskiego 4. Powoduje to wiele utrudnień zarówno dla uczniów jak i dla ich rodziców, którzy w celu załatwienia spraw muszą udać się do budynku na ul. Małcużyńskiego 4.

Problemy obu budynków dotyczące ich wyposażenia, funkcjonowania itd. są różne, a zarówno uczniowie budynku przy ul. Na Uboczu 9 jak i ich rodzice nie czują się związani z budynkiem przy ul. Małcużyńskiego 4 i vice versa. Taki stan rzeczy wiąże się również z brakiem dostatecznych funduszy na remonty i wyposażenie obu budynków, albowiem Szkoła swój budżet musi dzielić na dwa budynki. Prowadzi to do niesnasek pomiędzy budynkami i poczucia krzywdy, w sytuacji, gdy to ten drugi budynek otrzymuje nowe wyposażenie, albo jest przeprowadzany w nim remont.

Ponadto, należy zauważyć, że w budynku przy ul. Na Uboczu 9 od roku szkolnego 2019/2020 naukę rozpoczęły dzieci w klasach pierwszych. Przyjęcie kolejnego rocznika dzieci do klas pierwszych w roku szkolnym 2021/2022 będzie wymagało dostosowania szkoły do większej liczby oddziałów i zapewne przeprowadzenia niezbędnych prac remontowych. Brak rozdzielenia budynków to uniemożliwia, co będzie oznaczało konieczność nauki dzieci z klas młodszych na zmiany, czego chcielibyśmy uniknąć.

Zdajemy sobie sprawę z tego, że taki stan rzeczy stanowi duże utrudnienie również dla nauczycieli pracujących w naszej szkole, którzy w ciągu jednego dnia muszą wielokrotnie przemieszczać się pomiędzy oboma budynkami, a w budynku przy ul. Na Uboczu 9 czują się gośćmi, nie posiadając często nawet dostępu do komputera. W obecnej sytuacji zarówno uczniowie jak i nauczyciele mają poczucie tymczasowości.

Wiemy, że społeczność budynku przy ul. Małcużyńskiego 4 również chciałaby rozdziału szkoły. Zatem rozdzielenie szkoły na dwie oddzielne jednostki, pozwoli na rozwiązanie wyżej wskazanych problemów zgodnie z wolą wszystkich zainteresowanych.

Pomimo, że pomysł rozdzielenia szkoły nie jest nowy, jednak do chwili obecnej problem ten nie został rozwiązany. Wierzymy, że dzięki udanej współpracy z Państwem, uda nam się to dokonać niezwłocznie.

Prosimy o przekazanie odpowiedzi na powyższe pismo do Prezydium Rady Rodziców Szkoły Podstawowej nr 336, ul. Na Uboczu 9, jesteśmy gotowi do rozmów, spotkań i pomocy w tym zakresie.

Rodzice dzieci uczących się w Szkole Podstawowej nr 336 przy ul. Na Uboczu 9.

Składając podpis, uprawniam Karolina Jurczak do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.