APEL O ZWIĘKSZENIE DZIAŁAŃ DLA DOBRA PAŁACU W GOSZCZU.

SM_Goszcz_Pałac_(1)_ID_5964701.jpg

• Szanowny Pan Burmistrz Miasta i Gminy Twardogóra - Paweł Czuliński
  • Szanowni Radni Miejscy obecnej kadencji w Twardogórze
  • Szanowny Urząd Miasta i Gminy Twardogóra

My - Internauci, skupieni wokół strony fanpage na Facebook'u  "Pałac Goszcz - Schloß Goschütz" (https://www.facebook.com/SchlossGoschuetz/) oraz pozostali sympatycy tego wspaniałego zabytkowego obiektu,

zwracamy się do Państwa z gorącą prośbą o:

• podjęcie i zrealizowanie odpowiednich inicjatyw, mających na celu realne zabezpieczenie przed dalszą degradacją głównego budynku pałacu w Goszczu;
  • podjęcie i zrealizowanie odpowiednich działań, mających na celu oczyszczenie głównego budynku pałacu z gruzu i pozostałości po pogorzelisku z lat 40-tych ubiegłego wieku;
  • opracowanie i zrealizowanie systemu informacji lokalnej, dzięki któremu odwiedzający to miejsce turyści, będą mogli zdobyć, chociaż podstawowe, infromacje o wspomnianym obiekcie;
  • opracowanie i zrealizowanie koncepcji zagospodarowania pałacu oraz przyległego do niego terenu;
  • zabezpieczenie odpowiednich środków finansowych na te, wyżej wymienione cele, oraz na inne, niewymienione tutaj, pomysły społeczności lokalnej na spożytkowanie dla ogólnego dobra tego ważnego zabytku;

Drodzy Adresaci Petycji,

dobro tego wspaniałego obiektu, jakim jest pałac Goszcz, leży nam na sercu i uważamy, że taka atrakcja powinna być lepiej wykorzystana ku dobru społeczności lokalnej oraz może stanowić cel turystyczny o znaczeniu co najmniej krajowym. Może być powodem lokalnej dumy mieszkańców naszej gminy oraz punktem skupiającym lokalnych aktywistów, jak również środkiem promocji Gminy Twardogóra w społeczności krajowej oraz międzynarodowej.

Nie chcemy, aby ruiny głównego budynku pałacu straszyły dłużej swoim zaniedbanym wyglądem, wszakże świadczy to niezbyt pozytywnie o gospodarzach obiektu.

Chcemy, aby Gmina Twardogóra dała przykład dobrej troski o dziedzictwo historyczne swojego terenu i była drogowskazem dla innych jednostek samorządowych w kraju.

Widzimy w wymienionym obiekcie wielką szansę dla całej gminy, a także społeczności lokalnej, na doświadczenie czegoś niesamowitego w postaci ogromnej troski i działań dla tego obiektu, jak również możemy wpisać się pozytywnie do historii, jako pokolenie, które dba o swoje lokalne mienie i daje przykład innym.

Prosimy o nieignorowanie naszego głosu i potraktowanie ww. z odpowiednią powagą.

Administracja profilu "Pałac Goszcz - Schloß Goschütz"    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Administracja profilu "Pałac Goszcz - Schloß Goschütz" do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.