Apel w sprawie Teatru Warsawy

Warszawa 23 kwietnia 2016 r.

Prezydent m.st. Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz

Przewodnicząca Rady Warszawy Ewa Malinowska-Grupińska

My, warszawscy obywatele kultury, artyści i widzowie zwracamy się z apelem do władz Warszawy o zachowanie wyjątkowego miejsca kultury, jakim jest Teatr WARSawy przy Rynku Nowego Miasta w Warszawie. Przestrzeń, która znakomicie sprawdziła się najpierw jako ważne warszawskie kino, a ostatnio jako teatr, powinna pozostać placówką kultury. Apelujemy, by nie powtórzyła się sytuacja znana z kina Femina, które mimo wspaniałej kulturalnej przeszłości i dobrej teraźniejszości zniknęło, ustępując miejsca supermarketowej przyszłości.

Stowarzyszenie Teatru Konsekwentnego w ciągu minionych 3 lat stworzyło w tym miejscu unikatową na skale kraju instytucje: teatr niepubliczny pod nazwą Teatr WARSawy. Wspieramy proces zamiany i przekazania miastu dawnego kina Wars, przekonani, że jest to idealne miejsce do prowadzenia działalności teatralnej i kulturalnej. Trudno wyobrazić sobie, że w tak klimatycznym i pełnym najlepszych tradycji obiekcie, powstanie supermarket lub oddział banku. Stowarzyszenie Teatru Konsekwentnego kończy w tym roku 18 lat. Oczekujemy, że władze stolicy wezmą pod uwagę opinie artystów i warszawskiej publiczności, która przez 3 lata niemal każdego dnia potwierdzała i potwierdza sens istnienia niepublicznej i niezależnej sceny w tym właśnie miejscu. Ponad 20 premier i 500 spektakli przy Rynku Nowego Miasta, w których uczestniczyło przez ostatnie 3 lata ponad 50 tysięcy widzów, jest najlepszym dowodem, że to miejsce kultury zostało docenione i uznane przez mieszkańców Warszawy.

Kino Wars to unikatowy architektonicznie, modernistyczny budynek, w którym funkcja kulturalna jest realizowana nieprzerwanie od 50 lat i wymaga szczególnej opieki. Mądrze zmodernizowany, z zachowaniem wszystkich elementów starego wystroju, ale dostosowany do współczesnych wymogów instytucji kultury i norm bezpieczeństwa, może stać się jednym z ciekawszych  obiektów stolicy, ważnym dla historycznej części Warszawy, która – inaczej niż Kraków, Wrocław czy Gdańsk – wymaga szczególnej interwencji miasta poprzez nowocześnie pomyślaną politykę kulturalną.

Zwracamy się o poparcie, zgodnie z zawartym porozumieniem, procesu zamiany budynku dawnego kina Wars na ustaloną z właścicielem obiektu działkę zamienną, przekazanie go miejskiej instytucji kultury z możliwością udostępnienia dotychczasowemu użytkownikowi, prowadzącemu w tym budynku działalność od 3 lat . Ten obiekt jest dziś ostatnim tej rangi obiektem kulturalnym Nowego Miasta i musimy niekorzystną tendencję odchodzenia od kultury w historycznym centrum miasta zatrzymać i odwrócić.

Do wiadomości: Przewodnicząca Komisji Kultury i Promocji Miasta Małgorzata Zakrzewska

Przewodnicząca Komisji Infrastruktury i Inwestycji Iwona Wujastyk Radni m.st. Warszawy

Podpisani pod apelem:

Składając podpis, uprawniam Teatr Warsawy do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.