Budowa ronda na skrzyżowaniu dróg Zakrzew z DK11 przy wyjeździe z Witaszyczek

P E T Y C J A
W sprawie budowy ronda na skrzyżowaniu dróg Zakrzew, z drogą krajową nr 11 w miejscowości Witaszyczki

Nieustannie rosnący ruch drogowy samochodów osobowych jak i ciężarowych w obrębie wskazanego skrzyżowania jest związany z bardzo dynamicznym rozwojem i rozrastaniem się okolicznych miast (Jarocin, Pleszew, Kalisz, Ostrów itp). Jest on przyczyną wielu niebezpiecznych sytuacji, do których dochodzi na tym skrzyżowaniu niemalże każdego dnia, w tym licznych wypadków i kolizji – o czym świadczą m.in dane z Komendy Powiatowej w Jarocinie.

Tworzące się w tym miejscu korki, stanowią dużą uciążliwość m.in dla osób wracających z pobliskich zakładów pracy w tym Martin Bauer Group czy Lenwit, znajdujących się w Witaszyczkach.

Budowa ronda w tym miejscu jest konieczna ponieważ:
1. Wymusi na kierujących pojazdami zmniejszenie prędkości przy pokonywaniu skrzyżowania, przez co zwiększy się w znacznym stopniu bezpieczeństwo wszystkich użytkowników drogi.
2. W związku z niższą prędkością samochodów oraz faktem, że na rondzie pojazdy poruszają się w tym samym kierunku, wyeliminowane zostanie najgroźniejsze ryzyko – możliwość zderzenia czołowego lub czołowo-bocznego pojazdów jadących z dużą prędkością.
3. Upłynni ruch pojazdów na skrzyżowaniu, dając równe prawa wszystkim pojazdom wjeżdżającym na skrzyżowanie, co spowoduje wyeliminowanie tworzenia się kolejek od strony Jarocina w stronę Pleszewa oraz transferu aut na drodze Poznań-Katowice.

Biorąc pod uwagę powyższe fakty proszę o przychylne rozpatrzenie prośby. Liczę że dobro wszystkich uczestników ruchu leży w naszym wspólnym interesie.

Podpisując, upoważniam Joanna do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.