Budowa wiaduktów nad rondami Trasy Północnej w Zielonej Górze

Jednym z elementów nowej strategii rozwoju komunikacji miejskiego obszaru funkcjonalnego miasta Zielona Góra jest alternatywa do rozważenia, która dotyczy budowy wiaduktów nad rodami Trasy Północnej, a ściślej nad Rady Europy i Stefana Batorego. Są to najbardziej obciążone skrzyżowania w mieście i ich udrożnienie powinno być głównym celem nowej strategii, a nie tylko sugestią. Petycja ta ma na celu zebranie poparcia społczenego do tej inicjatywy. I nie chodzi tutaj tylko o mieszkańców miasta ale także wszystkich, którzy przejeżdżają obok Zielonej Góry i chcą to robić nadal najkrótszą drogą przez Trasę Północną, zamiast nakładać kilometrów nowymi obwodnicami, tzn. Południową i Zachodnią.

Jeśli chodzi o finansowanie, w nowej strategii komunikacji znajduje się wiele rozwiązań, które szczerze powiedziawszy są mocno wątpliwe jeśli brać pod uwagę ich wpływ na rozładowanie ruchu, gdyż powstały na skutek sugestii mieszkańców, którzy akurat brali udział w ankiecie. Czyli nie jest to głos wszystkich ani nie jest on poparty badaniami ruchu drogowego w mieście, które wskazują, że Trasa Północna będzie i tak główną arterią komunikacyjną. Należy brać pod uwagę rosnącą ilość osiedli bloków przy niej oraz umiejscowienie głównie na północy ośrodków generujących ruch towarowy, co zostało przedstawione w dokumentach strategii rozwoju komunikacji.

Podsumowując, wiadukty nad rondami Trasy Północnej nie tylko wspomogą rozładowanie wewnętrznego ruchu samochodowego w godzinach szczytu ale także pozwolą na płynny przejazd każdemu pojazdowi tranzytowo mijającemu miasto.

Podpisując, upoważniam Adam Hreszczyk do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.