BUW na ciepło - ugotuj, przynieś, odgrzej.

Warszawa, 13 stycznia 2014 r.

Szanowna Pani

Agnieszka Łukawska

Biuro Nieruchomości "Powiśle"

ul. Dobra 56/66

Szanowna Pani Kierownik,

zwracamy się z uprzejmą prośbą o utworzenie na terenie Biblioteki Uniwersyteckiej w Warszawie przyjaznej przestrzeni, w której studenci mogliby odgrzać przyniesione ze sobą posiłki.

Często układ zajęć bądź chęć spędzenia dnia w Bibliotece uniemożliwia spożycie ciepłego posiłku w domu, a z powodów finansowych nie wszyscy użytkownicy biblioteki mogą sobie pozwolić na korzystanie z oferty lokali gastronomicznych w BUWie. Z oferty tej nie mogą też korzystać ludzie na dietach zdrowotnych, np. bezglutenowej, oraz przestrzegający żywieniowych wytycznych religijnych. Powszechną więc wśród studentek i studentów praktyką jest gotowanie sobie obiadów a następnie przynoszenie ich w pudełkach, aby w ciągu dnia zjeść coś pożywnego. Niestety w Bibliotece nie ma możliwości spożycia takiego posiłku na ciepło.

Apelujemy o stworzenie ogólnodostępnej przestrzeni, w której studentki i studenci mogliby podgrzać i zjeść przyniesione ze sobą posiłki. Jedna lub dwie kuchenki mikrofalowe i kilka stolików powinno całkowicie wystarczyć. Chętnie pomożemy w organizacji takiej przestrzeni, zarówno na etapie jej planowania jak i wyposażania. Mamy nadzieję, że ta petycja będzie początkiem dialogu i wspólnej pracy, dzięki której BUW będzie bardziej przyjazny dla swoich użytkowników i użytkowniczek.

Prosimy o przychylne rozpatrzenie naszej prośby.

Teresa Teleżyńska    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Teresa Teleżyńska do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.