Całoroczne lodowisko we Wrocławiu

My podpisani Wrocławianie związani ze sportami łyżwiarskimi domagamy się ujęcia w planach inwestycyjnych miasta Wrocławia, w nadchodzącym budżecie na rok 2021, budowy miejskiego lodowiska całorocznego spełniającego warunki konieczne do uprawiania sportów łyżwiarskich tj: łyżwiarstwo figurowe, hokej na lodzie, short-track i curling oraz do rekreacyjnego uprawiania łyżwiarstwa.

O ogromnym zainteresowaniu sportami łyżwiarskimi świadczy m.in to, że we Wrocławiu istnieją 4 kluby hokejowe oraz klub łyżwiarstwa figurowego.

W chwili obecnej Wrocław jako jedyne miasto w Europie powyżej 500 tysięcy mieszkańców nie posiada żadnego całorocznego lodowiska (działającego minimum 8-10 miesięcy w roku). Z uwagi na liczbę chętnych i warunki panujące na istniejących ślizgawkach, wielu wrocławian zmuszonych jest wyjeżdżać do Opola, Katowic, Poznania lub przygranicznych czeskich miast, aby uprawiać łyżwiarstwo.spiska_wroclaw_2.jpg

Fotografia 1: Pełnowymiarowe lodowisko przy ul. Spiskiej, data 5 pażdziernik 2019, zamiast lodu jest siłownia.

Organizowane ślizgawki sezonowe nie odpowiadają na istniejące palące potrzeby, ponieważ działają tylko przez niewiele ponad 4 miesiące w roku oraz nie pozwalają na zorganizowane uprawianie sportów łyżwiarskich z przyczyn technicznych (z powodu ich małych rozmiarów, braku infrastruktury w postaci odpowiednich szatni oraz braku właściwych zabezpieczeń wymaganych w szczególności do uprawiania hokeja na lodzie).

71944245_453672945241294_6255227843484057600_n.jpg

Fotografia 2: Kilkudziesięciometrowa kolejka na jedynym pełnowymiarowym lodowisku przy ul. Spiskiej

Nauczeni doświadczeniem innych miast, jako środowisko łyżwiarskie wyrażamy także oczekiwanie, że koncepcja budowy lodowiska na etapie jego projektowania zostanie skonsultowana z przedstawicielami dyscyplin łyżwiarskich, tak aby obiekt, którego budowę postulujemy posiadał konieczne funkcjonalności.

Społeczność Wrocławia skupiona wokół łyżwiarstwa    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Społeczność Wrocławia skupiona wokół łyżwiarstwa do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.