Czas poprawić bezpieczeństwo pieszych w Ursusie!

Ulica Gierdziejewskiego to jedna z głównych arterii północnej części Ursusa. Niedawno przeszła tymczasowy remont i zyskała nowy, równy asfalt.

To dobra wiadomość dla mieszkańców. Niestety, przy okazji nie zadbano o bezpieczeństwo ruchu - zabrakło obiecanych zmian w organizacji ruchu m.in. zbudowania azyli przy przejściach dla pieszych czy wytyczenie parkowania równoległego - p. wicedyrektor ZDM Karolina Gałecka pisała o tym jeszcze w kwietniu 2022 roku.

kraweznik.jpg
Obecny remont ma wystarczyć na kolejne 5 lat - potem (być może) ulica zostanie przebudowana zgodnie z obowiązującym planem miejscowym.

Jednak do tego czasu musimy zadbać, aby ul. Gierdziejewskiego była bezpieczna dla kierowców oraz pieszych! Jej obecny kształt - z pasami ruchu po 5 metrów szerokości, bez azyli przy przejściach dla pieszych ani pasów do skrętu w boczne ulice - sprawia, że na ul. Gierdziejewskiego ma miejsce ponad 30 kolizji każdego roku. Ponadto przejścia dla pieszych przez ul. Gierdziejewskiego uzyskały fatalne oceny w audycie bezpieczeństwa.

Z tego powodu apelujemy do Dyrektora Zarządu Dróg Miejskich w Warszawie pana Łukasza Puchalskiego o zmianę organizacji ruchu na bezpieczniejszą!

Jako mieszkańcy Ursusa liczymy na:

• Zmiany na skrzyżowaniu z Posagiem 7 Panien;
  • Azyle dla pieszych na przejściach;
  • Pasy do skrętu w ul. Warszawską i ul. Przelotową;
  • Parkowanie równoległe wzdłuż ulicy.

Obecnie na terenie dawnych Zakładów Mechanicznych mieszka już ok. 5 tysięcy osób. Niebawem będą oddawane do użytku kolejne bloki. Po drugiej stronie Gierdziejewskiego są szkoły, park, bazarek. Najwyższy czas, aby stała się ona bezpieczną, miejską ulicą!

Krzysztof Daukszewicz    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Krzysztof Daukszewicz do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.