Żądamy usunięcia hańbiącego polskich bohaterów spotu Rafała Trzaskowskiego z sieci

tyt.jpg

W nawiązaniu do wydarzeń sprzed 74. rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego i ponownego pojawienia się w przestrzeni publicznej skandalicznego spotu wyborczego Rafała Trzaskowskiego, społeczność Warszawy domaga się natychmiastowego usunięcia materiału z przestrzeni internetu.

Niniejsza petycja jest wyrazem szerokiego oburzenia mieszkańców Warszawy, internautów, ale przede wszystkim Powstańców Warszawskich, którzy już przed kilkoma dniami, apelowali do kandydata na prezydenta Warszawy, Rafała Trzaskowskiego, o przeprosiny, które to apele pozostały bez jakiegokolwiek odzewu.

Skandaliczny spot, z udziałem aktora Michała Żebrowskiego, przedstawia scenę rozstrzelania mężczyzny z czarną opaską na oczach, na wzór egzekucji polskich bohaterów, który wykrzykuje słowa "za Rafała", sugerujące oddanie życia za Trzaskowskiego.

Jak napisał w liście otwartym do Rafała Trzaskowskiego jeden z ostatnich żyjących Żołnierzy Wyklętych, Mieczysław Chojnacki, ps. "Młodzik", "film ten, nawiązujący do egzekucji przez rozstrzelanie, hańbi pamięć wszystkich osób, które oddały w walce o wolną Polskę swoje życie lub zostały zamordowane przez hitlerowskich i komunistycznych oprawców".

Z tym większym oburzeniem społeczność Warszawy przyjmuje słowa Michała Żebrowskiego, który nie tylko próbował skłamać na temat pochodzenia pomysłu na spot, ale również zażądał przeprosiń dla samego siebie.

By zadbać o szacunek i pamięć o polskich Bohaterach, którzy oddali życie w tak drastycznych okolicznościach, podpisz niniejszą petycję i przekaż swoim znajomym!

Składając podpis, uprawniam Jacek Ozdoba do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.