Dokończenie budowy chodnika przy drodze powiatowej Głogoczów - Włosań. Petycja do Starosty Powiatu Myślenickiego

Szanowny Pan,

Pan Józef Tomal

Starosta Powiatu Myślenickiego

Szanowny Panie Starosto,

zwracamy się z prośbą o wpisanie do „Wieloletniego programu poprawy infrastruktury drogowej Powiatu Myślenickiego (w tym budowy chodników na lata 2019 – 2022)” budowy chodnika przy drodze powiatowej nr K1941 Głogoczów - Włosań i realizację budowy w tej kadencji.

Wybudowany w kadencji 2014-2018 fragment chodnika znacząco poprawił bezpieczeństwo, ale jednocześnie codziennie pokazuje korzystającym z niego mieszkańcom, jak potrzebna jest kontynuacja prac w kierunku miejscowości Włosań.

Dokończenie chodnika jest istotne m.in. z tego względu, że mieszkańcy tej części Głogoczowa mają bardzo duże problemy z dostępnością do komunikacji zbiorowej. Ten problem narasta od ubiegłego roku, kiedy firma bus kończąca swoją linię przy drodze powiatowej w Głogoczowie, zrezygnowała z trasy przez Głogoczów.

Z uwagi na to, że przepełnione busy jeżdżące zakopianką, nie zawsze zatrzymują się na przystanku w Głogoczowie, mieszkańcy dzielnic Czarny Las i Zagorzyniec często korzystają z MPK, które ma przystanek końcowy we Włosani.

Ponadto dzieci mieszkające przy granicy powiatu (w przeciwieństwie do dzieci z innych dzielnic) nie mają zapewnionych przez Gminę dojazdów do szkoły i muszą do niej chodzić korzystając z jezdni, bo przecież nie ma nawet poboczy.

Głogoczów jest dynamicznie rozwijającą się miejscowością. Z każdym rokiem wzrasta liczba mieszkańców naszej wsi, jak również okolicznych miejscowości.

Wspomniana droga jest także skrótem łączącym Głogoczów z Krakowem, wykorzystywanym również w przypadku korków na zakopiance.

Ruch samochodów w ostatnich latach zwiększył się tu znacząco, a kierowcy często nie dostosowują prędkości do obowiązujących w terenie zabudowanym.

Prócz samochodów, codziennie podążają tędy piesi: dorośli, dzieci, osoby w podeszłym wieku (często niepełnosprawne), którzy idą do szkoły, przedszkola, kościoła, okolicznych sklepów, ośrodka zdrowia, a także na przystanek autobusowy. Drogą jeżdżą również na rowerach nie tylko dorośli, ale i dzieci.

Ponadto droga nie należy do bezpiecznych ze względu na ostre zakręty z ograniczoną widocznością (rosnące drzewa i krzewy), duży kąt nachylenia, brak poboczy oraz oświetlenia. Szczególnie niebezpiecznie jest zimą z uwagi na możliwe oblodzenie nawierzchni oraz szybko zapadający zmrok.

W chwil obecnej brak chodnika powoduje bezpośrednie zagrożenie życia i zdrowia osób zmuszonych do poruszania się po jezdni, a w szczególności dzieci. Kierując się troską o bezpieczeństwo naszych najmłodszych oraz nas samych prosimy o podjęcie działań zmierzających do dokończenia budowy chodnika w Głogoczowie.

Mieszkańcy wsi Głogoczów, Gmina Myślenice

20190114_135407_Easy-Resize.com_.jpg

20190714_134816_Easy-Resize.com_.jpg

Agnieszka Węgrzyn    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Agnieszka Węgrzyn do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.