Drzewa na parkingach w Konstancinie

Petycja mieszkańców Konstancina Jeziorny o posadzenie dużych drzew na parkingach przed sklepami wielkopowierzchnowymi:

Auchan Supermarket,  Konstancin Jeziorna, ul. Warszawska 94,

Carrefour Market, Konstancin Jeziorna Warszawska 171

Lidl Konstancin Jeziorna, ul. 1000-lecia Państwa Polskiego 2,

Biedronka, ul. Warszawska 95

My, mieszkańcy i klienci Państwa sklepów apelujemy o niezwłoczne przekształcenie  Waszych parkingów z betonowych pustyń, jakimi są obecnie, w przestrzenie przyjazne dla człowieka. Apelujemy, aby posadzić na nich duże drzewa wysokoch odmian – dębów, buków, lip, kasztanów i jesionów. Drzewa te dają, prócz tlenu, cień, tak potrzebny Waszym klientom latem. Nie rozumiemy dlaczego parkingi muszą być wybetonowaną pustynią biologiczną, przestrzenią niezwykle nagrzewającą się latem, odprowadzającą całą wodę deszczową do kanalizacji i nie dającą nic w zamian, prócz Państwa wygody przy sprzątaniu terenu. Wchodzenie do nagrzanego na słońcu samochodu jest niezwykle nieprzyjemne, niebezpieczne dla zdrowia małych dzieci i osób starszych, bardzo szkodzi nie tylko nam, ale i naszym zakupom. Sądzimy, że tak bogate sieci posiadają środki, aby drzewa posadzić, dbać o nie i troskliwie pielęgnować dla wspólnego dobra. Niektórzy z nas, podczas zagranicznych wyjazdów do Niemiec, Francji czy Portugalii obserwują filie Wazych sieci, w których sadzenie drzew na parkingach jest już od dawna standardem.Oczekujemy szybkich działań – Wasi klienci.Parking_pustynia.jpg

Składając podpis, uprawniam Katarzyna Kittel do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.