Drzewa w Supraślu do ocalenia!

Sz. P.

Prof. dr hab. Małgorzata Dajnowicz

Wojewódzki Konserwator Zabytków

Sz. P.

Dr Radosław Dobrowolski

Burmistrz Miasta Supraśl

Zwracamy się do Państwa w sprawie  planów rewitalizacji Parku w Supraślu, z którymi związana jest planowana wycinka ponad 40 drzew. Tak poważna ingerencja trwale i w ogromnym stopniu zmieni wizerunek miasta kojarzonego z zielenią. Wiele drzew wytypowanych do usunięcia znajduje się w dobrej kondycji, głównym powodem ich wycięcia jest kolizja z projektem rewitalizacji. Drzewostan w parku został przetrzebiony podczas huraganu, jaki miał tam miejsce kilka lat temu. Teraz w ramach rewitalizacji zostaną wycięte większe drzewa, które przetrwały nawałnice. Wierzymy, że są możliwości wkomponowania alei spacerowych i innych elementów planowanej infrastruktury w drzewostan. Dodatkowo, projekt rewitalizacji, jak również wydana przez Panią Konserwator decyzja na wycinkę nie zakłada nasadzeń zastępczych. Gdyby nawet takie zostaną wykonane, to nie ma pewności czy drzewka przeżyją upały, jeśli nawet, to przez wiele lat nie zastąpią one kilkudziesięcioletnich okazałych drzew. W związku z powyższym zwracamy się z prośbą o zmianę decyzji i rezygnację z wcinki drzew lub ograniczenie jej do absolutnego minimum.

Mieszkańcy Supraśla i Białegostoku jesiony.jpg

Podpisując, upoważniam Katarzyna do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.