Leki po przeszczepie
Skontaktuj się z autorem petycji
Jesteśmy rodzicami córki ktora uległa wypadkowi samochodowemu. Mieliśmy kilkanaście minut na to aby zdecydować czy godzimy się na oddanie narządów córki do przeszczepu. Podjęliśmy ta decyzje z ogromnym bólem bo sa to trudne decyzje ale zarazem podarowaliśmy lepsze życie ludziom którzy mogą żyć lepiej. Jestem strasznie zdziwiona że taka sytuacja ma miejsce odnośnie refundacji leków. My mieliśmy kilkanaście minut na podjęcie bardzo trudnej decyzji której nie żałujemy a teraz cos takiego sie dzieje. Ludzie naprawdę potrzebują tych leków i nie stać ich na wysokie koszty a nie dziwie sie ze nie chcą ryzykować tego daru jakimiś niesprawdzonymi zamiennikami...
Nie można robić eksperymentów na przewlekłe chorobychyba obywatelami, w imię oszczędności dla budże
Pan wiceminister nie ma argumentów, kłamie w telewizji - znam setki pacjentów przyjmujących Tacrolimus w opcji Prograf - nikomu nie drżą ręce...
Cytat z fajnego bloga: "Zmiana na liście leków dotyczy przede wszystkim dwóch popularnych leków i od lat przyjmowanych przez pacjentów, które zapobiegają odrzutowi przeszczepionego narządu:
PROGRAF, który jest dostępny na rynku od 1999roku
VIALCYT, dostępny jest na rynku od 2009 roku
Do 31 grudnia 2015, zarówno cena Prografu jak i Valcytu wynosi 3,20 zł za opakowanie
Od 1 stycznia 2016 r.
Prograf: 159, 06 zł ( wzrost ceny o 155.86 zł )
Vialcyt: 1417, 50 zł ( wzrost ceny o 1414, 30 zł)".
Minister ma zamienniki Prografu dla biednych ludzi, ale zamienników Vialcytu brak!!!
Mąż mojej przyjaciółki jest lo przeszczepie. Raczej nie bedzie ich stać na leki w nowych cenach....
Re: Nie można robić eksperymentów na przewlekłe chorobychyba obywatelami, w imię oszczędności dla b
Firmy famaceutyczne są gorsze od Banków!
Jestem po przeszczepie nerki i jestem w tej samej sytuacji co wszyscy. Wzrost ceny leków immunosupresyjnych to dla mnie koniec normalnego życia i rychły powrót do dializ gdyż nie będzie mnie na nie stać bo to nie wszystkie leki które biorę, a jeszcze są opłaty świadczeń, wyżywienie i wiele innych wydatków. I co gorsza nikogo to nie obchodzi bo urzędnicy i instytucje są bezduszne. Mój wcześniejszy komentarz to #155
Minister powinien zrozumiec ze nie mozna prowadzic eksperymentow na chorych ludziach.Panie ministrze wladza przemija ale pozostaje sumienie .Mam nadzieje ze pan je ma .!!!!!!!!!!!!!!!!!!11
Re: Re: Re: Re:
Nie mozna zdnia na dzien zmieniac leku ;nie wiesz co piszesz Ja jestem 9 lat po przeszczepie i nie po tio lekarze uratowali mi zycie zeby teraz minister eksperymentowal na mnie zamienniki,ktorych nie zna i chyba nie wie jak dzialaja leki immunosupresyjne....................
| This discussion has been closed. |