Społeczny protest przeciwko szykanowaniu prof. Jana Hartmana

Skontaktuj się z autorem petycji

Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji Społeczny protest przeciwko szykanowaniu prof. Jana Hartmana

Gość

2013-06-28 05:54

wspaniały człowiek!

Gość

2013-06-28 06:57

Jestem za bo to słuszna sprawa..

Gość

2013-06-28 09:53

Profesor Hartman, jest wyrazicielem moich poglądów, cieszę się,że po lewej stronie, stoi człowiek tak wrażliwy, kompetentny.

Gość

2013-06-28 18:38

Sojusz Lewicy Demokratycznej -Mokotów

Gość

2013-06-29 08:24

Wolność wypowiedzi powinna być przestrzegana, dlatego podpisuję petycję!!! Nie dla szykanowania prof. Jana Hartmana!

Gość

2013-06-29 15:33

Wiem co to jest arogancja władz i bezwzględność w załatwianiu swoich oponentów. Sam na własnej skórze to przeszedłem. Władza chce nam zamknąć usta, wprowadza się coraz więcej zakazów,nakazów i tajemnic służbowych. Komu to ma służyć? Jak ktoś ma coś do ukrycia to gra nieuczciwie, po to aby go nikt nie rozliczył. Takie jest moje zdanie.

Gość

2013-06-30 00:45

NIE dla autorytaryzmu!

Gość

2013-07-01 01:31

Jest rzeczą skandaliczną, że uczelnie wyznaniowe mają prawo współtworzyć prawo bioetyczne. U niwersytet Jagielloński niestety od dawna sam stał sie uczelnią wyznaniową. Sam zostałem z niego wydalony w związku ze światopoglądem.

Gość

2013-07-01 07:35

Uważam, że Pan prof. Hartman zrobił coś dobrego, publicznie pod własnym nazwiskiem wyraził swój pogląd (ten akurat dotyczył środowiska lekarskiego, a więc osób mających duże znaczenie społeczne)niezależnie od tego jak wiele osób się z nim identyfikuje. Można w tej sprawie z prof. się zgadzać lub nie, ale za poglądy nie można się obrażać, a już na pewno nie wolno nikogo prześladować. Panie Profesorze dużo odwagi życzę i pozdrawiam. Jerzy Budzyn

Gość

2013-07-01 10:34

Nie zgadzam się na szykany wobec publicznych osób, które wyrażają moje własne poglądy! Jeśli osoby publiczne i wolnomyślne autorytety nie będą mogły wypowiadać nawet swoich opinii, a co dopiero działać, to co stanie się z nami, zwykłymi obywatelami?!

Gość

2013-07-01 11:54

Podpisałem się z pełnym przekonaniem, że takie szykany są rzeczą niedopuszczalną w liberalnym państwie demokratycznym.

Gość

2013-07-01 13:20

Każdy kto ma inną opinię niż ortodoksi
będzie w tym katolandzie tępiony

Gość

2013-07-01 13:58

Każdy ma prawo do własnych opinii i poglądów.

Gość

2013-07-01 14:18

Poprostu jestem tak jak wszyscy oburzony obrotem tej sprawy i uważam że odpowiedzialni za wszystko są ludzie PO którym zależy żeby Ruch Palikota i sam przewodniczący zostali w oczach opini publicznej szykanowani.

Gość

2013-07-01 14:24

Trzymam kciuki za Profesora:)
WODNIK53

2013-07-01 15:35

Wobec kalumnii rzucanych w Polsce przez środowisko lekarskie oraz liczne gremia religianckie na Profesora Hartmana trzeba tylko zacytować Dobrego Wojaka Szwejka (jaki ten cytat jest uniwersalny i ponad czasowy w swej wymowie mimo, że od jego powstania upłynęło ponad 80 lat - czyżby więc w naszym kraju prawie się nic od tamtego czasu w sferze świadomości nie zmieniło ? ): Bóg jest nieskończenie miłosierny, ale dla porządnych ludzi, nie jakichś tam wyrzutków społeczeństwa, którzy nie kierują się jego przykazaniami ani regulaminem wojskowym.

Gość

2013-07-01 16:32

wstyd mi za moich rodakow

Gość

2013-07-01 22:07

bez komentarza
renia

#44 poparcie dla profesora

2013-07-01 22:11

to jest bardzo uczciwy człowiek a pojęcie uczciwości w tym coraz mniej ludzi rozumie,przykład idzie z góry i polacy tak naprawdę coraz mniej rozumieją wiele pojęć ...

Gość

2013-07-02 06:07

........OK.Koniec świętym krową!!!!
Kufel

#46 Hartman

2013-07-02 06:20

Jan Hartman poza tym, że jest profesorem filozofii na Uniwersytecie Jagiellońskim i specjalizuje się w etyce, jest też członkiem-założycielem polskiej filii żydowskiego Zakonu Synów Przymierza, czyli loży B’nai B’rith.
Jan Hartman przedstawia się, jako „agnostyk i liberał” uważa, że państwo powinno być „neutralne światopoglądowo”. Problem wszelako w tym, że hasło „neutralności światopoglądowej państwa” jest wewnętrznie sprzeczne. Państwo bowiem, nie może wyzbyć się jednej z podstawowych swoich funkcji, jaką jest ustanawianie praw. I jeśli chcemy w kodeksie karnym określić stosunek, dajmy na to, do kradzieży, to mamy dwie możliwości: albo zabronić jej pod groźbą kary , albo zalegalizować – niech się wszyscy nawzajem okradają. Bez względu na to, którą możliwość wybierzemy, wybierając którąkolwiek, arbitralnie, jako „państwo” określamy, jaka etyka obowiązuje na terenie publicznym; czy złodziejska, czy nie. A ponieważ każda etyka zakotwiczona jest w jakimś światopoglądzie, który dostarcza uzasadnienia zarówno dla jej norm, jak i hierarchii tych norm, to ustalając, że ta konkretna etyka obowiązuje na terenie publicznym, jako fundament systemu prawnego, preferujemy zarazem światopogląd, który ją uzasadnia, a więc nie jesteśmy „neutralni światopoglądowo”. I nie możemy być – bo w przeciwnym razie nie moglibyśmy ustanowić żadnego prawa.

Konkludując, Hartmanowi nie chodzi mu o żadną „neutralność światopoglądową państwa”, tylko o wyrugowanie z terenu publicznego etyki chrześcijańskiej jako fundamentu systemu prawnego.

Gość

2013-07-02 19:22

Jako absolwentka UJ jestem zażenowana zachowaniem obecnego Rektora mojej Alma Mater, naruszającym podstawowe wartości społeczności uniwersyteckiej do jakich należy prawda, wolność nauki i rzetelność nauczania.

Gość

2013-07-02 22:26

Gdyby w naszym kraju było tylu prof. Hartmanów ilu jest np. księży katolickich, bylibyśmy krajem, w którym chciałoby się żyć.

Gość

2013-07-03 06:50

Wywieranie wpływu na ministerstwo i rektora UJ, tylko ukazuje arogancję części lekarzy, którzy często wyładowują się na pielęgniarkach/arzach oraz na pacjentach. Cóż jak się było gównem za młodu i dostanie się trochę władzy, to trzeba sobie to odbić.
JS
Gość

2013-07-03 06:52

Radzę dokładnie; bez emocji wczytać się i zrozumieć wątpliwości Profesora w.s. KEL ale nie tylko... Wiele słusznych racji można usłyszeć, przeczytać w Jego publikacjach. Warunek... czytajmy i słuchajmy ze zrozumieniem. POWODZENIA PROFESORZE!