Likwidacja licencji na materiały zasobu geod. i kart.
Skontaktuj się z autorem petycji
Re:
też powinniście państwo podpisać petycje.
Problem dotyczy wszystkich uczestników rynku wiec nie najważniejsze żebyście w sposób zdecydowany poprzeć petycję
Obecnie obowiązujący system opłat za materiały geodezyjne i wydawania licencji na nie dla geodetów jest zły. Geodeci, aby obniżyć koszty wykonania pracy, w ramach walki o zlecenia, kalkulują, jakie materiały będzie taniej zamówić z PODGIK. Często pobierają nie wystarczające do danej pracy i powoduje to błędy w opracowaniach. Geodeta powinien mieć pełen dostęp do wszelkich przydatnych materiałów w ramach ryczałtu za rodzaj opracowania, tak jak było dawniej. To geodeci tworzą przecież zasób geodezyjny, przeważnie za własne pieniądze.
Re: Bart
W samej rzeczy. Tylko dllaczego na kilkanaście tysięcy geodetów jedynie 770 osób poparło wnioski z Konferencji z Jachranki 2014 dotyczące likwidacji licenji i przywrócenia ryczałtu? Środowisko jest niestety bezwładne, nadmiernie uległe, łatwe do manipulowania.
Nie mogę zrozumięć, dlaczego przyzwyczailiśmy się, że wykonuąc pracę geodezyjną musimy wnosić jakiekolwiek opłaty a PZGiK pełni rolę biznesową zamiast służebną. Równie dobrze można byłoby wprowadzić opłaty za WZiZT wydawane przez gminy, decyzje i postanowienia administracyjne, odwołania do SKO czy za złożenie zeznania na policji lub urzędzie skarbowym względnie opłata za wstęp do budynku administracji publiczej. W moim przekonaniu walka o przywrócenie ryczałtu to nieporozumienie. Uważam, że wnosząc wartość dodaną do zasobu, wydajesię się, że wzbogacamy nasze państwo.
Proponuję w ogóle uwolnienie od opłat za prace geodezyjne oddawane do zasobu i taki powinien być nasz cel a nie walka o ryczałt który to przy złej woli rządzących może być dla nas ponury. Proszę tylko porówać wartości - geodeta gdy wykona ciężką pracę i uwierzytelnia dokument wnosi opłatę 50 zł. a petent z ulicy kopie tego samego dokumenu otrzyma za 3 zł. Czy to jest logiczne i sprawiedliwe.
Według wielu analiz wykonanych w krajach Unii europejskiej, uwolnienie danych geodezyjnych skutkuje wzrostem gospodarczym o 1 do 1,5 procenta.
This comment has been removed by the person who wrote it.
Wyjaśnienie znaczenia petycji jest zbyt mało czytelne dla laików jak ja. Wytłumaczył mi je znajomy, a jeszcze więcej zrozumiałam dopiero z samych komentarzy.
Re:
Całkowicie popieram. A tak na marginesie często się zastanawiam co takiego zrobili rządzącym geodeci, że zostali ubezwłasnowolnieni poczynając od 17 maja 1989 roku do dnia dzisiejszego?
Re: Podpisuję się pod ty obiema rękami...jestem pracownikiem Ośrodka Dokumentacji
Podpisuję się pod ty obiema rękami...jestem pracownikiem Ośrodka Dokumentacji
| This discussion has been closed. |