Petycja ws. świeckości Rzeczypospolitej Polskiej
Skontaktuj się z autorem petycji
Re:
Dlaczego lekcje religii są prowadzone z wykorzystaniem podreczników zatwierdzonych przez jeden z kosciołow a nie przez panstwową instytucje? To jest bład i tylko katolicy będą uważali, że jest to odpowiednie, ponieważ to respektuje ich interesy.
Po za tym ja jestem zdania, że nie ma potrzeby edukować dzieci religii. W mojej ocenie religie mogą ksztalcić takie osrodki jak kosciół, a nie szkoły.
1.150 mln zł jakie jest przeznaczane przez panstwo na edukacje religii powinno być przekazane na edukacje etyki badz tez logiki.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
#170: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
" lubie glosno glosic swoje zdanie" a jak my (lgbt) tak robimy na Paradach to już zbrodnia bo niby nie jesteśmy katolami tak? uwierz mi wielu z nas jest... ja tez jestem chrzescijanko na katoliczka ale baptysta ale mniejsza o to.... co to za monopol na "zbrodnie dozwolona"?
Jestem członkiem kościoła katolickiego. Nie zgadzam się jednak z jego funkcjonariuszami co do bardzo wielu rzeczy. Instytucja jaką stał się przez wieki swego istnienia KK obecnie odstrasza ludzi. Podpisałem petycję bo pragnę powrotu do źródeł mojej religii kiedy to wspólnota sama wybierała spośród siebie przewodnika duchowego czyli biskupa, na pamiątkę Jezusa dzielono się winem i chlebem. Nie chcę nikogo prześladować z powodu wyznawanej filozofii życia ale nie chcę być też za to prześladowany. Chciałbym powrotu zasady chrztu dorosłych czyli możliwości dokonania wyboru przez każdego z nas jaką religię (o ile w tym kierunku pójdzie ten wybór) będziemy wyznawać. Wtedy kościoły zmienią się na takie jakie bym chciał widzieć.
pozdrawiam
Artur
Re:
no wlasnie niech nie myla ludzie nareszcie pojec "antyklerykal" z "pozytywista" bo to nie to samo mowie o prawie pozytywistycznym, którego jestem zwolennikiem nie wiem jak wy...
Re:
no nareszcie jakiś sensowny umysl w tych często durnych komentarzach:) jestem za tak jak lacina... a religia wg. mnie powinna odbywać się z KK a nie szkole z dwóch powodow, nie byłoby już spiec na tej plaszczyznie miedzy katolikami a innowiercami czy niewierzącymi, a po 2 do cholery szkola to miejsce publiczne, jak w miejscu publicznym nie uprawiamy jakiegoś konkretnego rodzaju seksu żeby nie dyskryminować innych tak samo jest a raczej powinno być z religia mam racje?
Kosciol Katolicki narzuca swoja wiare i symbole w miejscach publicznych i państwowych..Ludzi którzy maja odmienne i bardziej demokratyczne poglądy nazywaja''zdrajcami narodu''co jest rzecza niedopuszczalna....Kosciol może mieć swoje prywatne katolickie szkoły iszpitale które utrzyma z własnych pieniędzy..powinno byc raz w miesiacu religioznawstwo by dzieic wiedzialy ze jest wiele ludzi wierzacych w rozne rzeczy na swiecie..Rodzina przekazuje tradycje i wiare i wychowuje dzieci nie Kosciol.nie szkola nie panstwo...!!...
Chcę, żeby mój kraj był dla wszystkich otwarty.
Re:
wlasnie stop państwu wyznaniowemu nie jestem za laictwem ale za państwem podporządkowanym Kosciolowi tez nie wkoncu nie oni sa wladza!
Re:
taaak religioznastwo jak my na religii mielismy w gimnazjum i dzięki ci katecheto ze takie robiles lekcje chociaż jeden madry:) plus lacina i filozofia tak uwazam
Re:
90 % twojej wypowiedzi się zgadzam z nia ... w 90 %, aczkolwiek jest ta roznica, ze ty nie wierzysz, a ja jestem wierzaca osoba
Re:
chodzi o to, żeby koscioly sobie zyly i funkcjonowaly jak chciały latissime a państwo sobie mam racje?
Re: Re: Re:
Jestem trochę niedouczony, ale dla mnie to nie argument.
Czyż nie trzeba było kiedyś wierzyć żeby nie zostać wykluczonym.
I czy mylę się jeżeli napiszę że wstąpienie w stan duchowny było jedymą możliwością osób biedniejszych na dostęp do nauki?
Re: Re: Re: Re:
a to jzu w ogole poroniony pomysl był... dobrze ze chociaż Luter z tym skonczyl jak i tez z tym, żeby jedna osoba była i księdzem i biskupem jednocześnie albo żeby dawac tam osoby z rodziny.... za kase... patologia totalna...
| This discussion has been closed. |