Ratujmy sklepiki szkolne
Skontaktuj się z autorem petycji
Re: gość
dokładnie taki sam mam problem, teraz żeby pojechać po towar, chyba najpierw trzeba skończyć studia z technologi żywienia, bo naprawde nie wiadomo co kupić.Już widzę jak dzieci kupują jogurty naturalne i bułki pełnoziarniste jednym słowem od urodzenia na dietę i to taką ostrą.
Proszę również pamiętać, że sklepiki szkolne słùżą także nauczycielom i innym pracownikom szkolnym.
Re:
#57: - gośc
Edukacja dużo daje uważam - prowadzę od kilku lat sklepik i u mnie od czasu kiedy tak dużo się mówi o zdrowej żywności w szkole ,zdecydowanie najwięcej sprzedaje się zwykłej wody ilościowo 10 razy więcej niż wszystkich pozostałych napojów słodkich ,a coli o której tak strasznie krzyczą raptem kilka butelek tygodniowo więc cała ta sprawa jest kompetnie nietrafiona, a dzieci jeszcze więcej będą jadły słodyczy i innych przekąsek bo rano się doskonale zaopatrzą po drodze do szkoły, a jak już jest w plecaku no to trzeba zjeść czy mi się chce czy niekoniecznie, nie wspomnąć o tym że po szkole kiedy odpoczywają najczęściej przy kompie będą obiadały się słodyczami zamiast obiadu czy kolacji. Super
Re: Re:
Niestety nie otrzymałam takiego meila, prawda jest taka,że trudno nam się zjednać ,bo nie jesteśmy zrzeszeni i nie mamy ze sobą kontaktów. A może wiekszość z nas dała sobie spokój i już w lipcu poszli na zasiłki.
No to mamy kolejny stwór,potwór,bubel.
Starajmy się za wszelką cenę nadal z tym walczyć .
Pamiętacie bzdurną ustawę o barach mlecznych?walczyli ,aż wywalczyli
Re:
Jedyne z czym się nie zgadzam z tym postem to że zdecydowanie w podstawówkach. Przecież to te same dzieciaki, sklepik szkolny to nie główne ich miejsce żywienia. Jeśli wyłamie się w jednej chociażby najmniejszej części to zaraz pojawią się pytania,, jeśli tam się dało to dlaczego nie tutaj" musimy mieć wszyscy jedno zdanie w tej sprawie. Pozdrawiam
Re:
i nikt tego nie zabrania aby miało dostęp. To są dwie Różne sprawy, trzeba to zrozumieć. Co innego naklaniac do poszerzenia asortymentu a co.innego go całkowicie zabraniać.
Poniewaz pomysłodawca tego rozporzadzenia p. Bury z PSL został zatrzymany przez prokurature za korupcje i nie chce zrzec sie prawa do immunitetu,narobił nam bardzo duzego swinstawa,nabrał łapowek od duzych korporacji zdrowego jedzenia,a nas zostawił bez prawa głosu w tej sprawie.Nic wiec nam nie pozostaje,za 3 m -ce zamykam działalnosc,gdyz nie widze sensu dalej prowadzic sklepiku:(
This comment has been removed by the person who wrote it.
Prowadziłam sklepik szkolny w szkole ponadgimnazjalnej. W czerwcu, podczas luźnej rozmowy z uczniem na wieść o prawdopodobnym zakazie sprzedawania hamburgerów (u mnie były drobiowe z dużą ilością warzyw,prażoną cebulką i ketchupem,podawane w pysznej puszystej bułce z sezamem) usłyszałam komentarz: " k****,jestem pełnoletni,mam dowód osobisty od ponad roku. Oficjalnie mogę iść do monopolu,kupić flaszkę gorzały,karton fajek- to mi wolno.
A zjeść hamburgera w szkole to mi się nie wolno???? gdzie tu sens i logika?"
I jak taki człowiek o wzroście prawie 2m po zajęciach w-f ugasi pragnienie soczkem o poj 0,33l., kiedy wcześniej wypijał sok marchwiowy z bananem czy brzoskwinią 0,7l jednym duszkiem? Teraz będzie musiał kupić 2 soczki i oczywiście zapłaci więcej. Ma chłopak farta,ponieważ ma praktyki za które dostaje pieniądze. Są jednak uczniowie z biednych rodzin nie posiadających za wiele pieniędzy. Wielu z nich jest przyjezdnych (niekiedy dojeżdżają ponad 100km)i często bez śniadania. Serce się ściskało na widok odliczanych grosików za kajzerkę z wędliną i warzywami (2,50zł). Kilka takich osób przychodziło przed zamknięciem powiedzieć do widzenia-dostawali kanapki i sałatki które nie zeszły w ciągu dnia. A teraz nie będzie ich stać na kanapkę za 4-6zł( ciemne pieczywo+warzywa+masło+chuda szynka z indyka).A mnie też by nie było już stać na dokarmianie tych dzieciaków. Mam swojego drobiazgu dwójkę i mam teraz ból głowy czy zdołam je utrzymać za zasiłek dla bezrobotnych. Żeby chociaż był w kwocie średniej krajowej.............
Właściciele sklepików szklonych musimy się zjednoczyć w tej sprawie nie pozwólmy na zamknięcie naszej pracy !
| This discussion has been closed. |