Głośne NIE dla likwidacji Schroniska Azorek w Obornikach

Do Burmistrza - Pana Tomasza Szramy i Rady Miejskiej w Obornikach

My niżej podpisani protestujemy przeciwko zamiarowi likwidacji Schroniska dla Bezdomnych Zwierząt AZOREK w Obornikach. To wyjątkowe miejsce, w którym zwierzęta otoczone są troskliwą opieką Pracowników, Pana Doktora i Wolontariuszy. Walczymy tam o każde życie, o jego jakość, o uśmiech na zwierzęcych pyskach. Wspólnie organizujemy nowe życie dla bezdomniaków - mamy ponad 300 adopcji rocznie! TO BARDZO DUŻO! Promujemy naszą działalność w Internecie, na Facebooku (razem ponad 6 tys. fanów), na różnego rodzaju eventach - Dni Obornik, Dni Murowanej Gośliny, półmaratony, Międzynarodowa Wystawa Psów Rasowych w Poznaniu, w TVP, organizujemy różnego rodzaju zbiórki darów na rzecz Azorka - jesteśmy jednym z cieplej postrzeganych schronisk w Polsce! Azorek jest świetnie zrządzany przez Pracowników, odwiedzają nas wycieczki ze szkół i przedszkoli, dzieci uczą się tam wrażliwości, opiekuńczości, postępowaniu ze zwierzętami. Mamy behawiorystę i treserów, który w ramach wolontariatu pracują z trudnymi psami, sprawiając, że te znajdują cudowne ciepłe domy. Tym samym jest to miejsce integracji, które powinno być WAŻNE DLA GMINY - społecznie i wizerunkowo, tak jak te zwierzęta są WAŻNE dla nas, dla wielu ludzi w Polsce.

Są też argumenty ekonomiczne - pozbywając się schroniska Gmina nie pozbędzie się bezdomnych zwierząt - nie mówimy tu tylko o psach - również o kotach. Będzie musiała płacić za ich odławianie, wywożenie do innego schroniska, utrzymanie i leczenie ich tam. Przy średniej liczbie zwierząt to koszt około 1 miliona złotych rocznie (wliczając w to koszty związane z likwidacją Azorka). Koszt utrzymania własnego schroniska to kwota około 200.000 tys. rocznie. Na ile istotnych dla Gminy spraw można by wydać te 800.000 tys.???

POTRZEBNA JEST TYLKO DZIAŁKA. Mamy PRZEPIĘKNY PROJEKT i w dużej mierze sponsora wybudowania nowoczesnego -  to znana w Polsce firma produkująca autobusy miejske SOLARIS - wrażliwa na psią krzywdę, spełniającego europejskie normy schroniska - bezpiecznego dla środowiska, ludzi i przede wszystkim zwierząt. Nie można zmarnować takiego wielkiego daru dla Gminy, jakim jest projekt i sponsorwanie budowy! Wiemy, że Gmina ma działki w dwóch możliwych lokalizacjach. PROSIMY - podarujcie jedną z nich Azorkowi. Jest to najlepsze wyjście dla Gminy.

To link do projektu nowego Azorka.

Pozdrawiamy!