Zostawcie linię 194 w Czerwionce-Leszczynach!

Szanowni Państwo!

Obsługiwana obecnie przez ZTM linia 194 od szeregu lat jest jedyną sensowną linią autobusową na terenie Czerwionki-Leszczyn, zapewniając zarówno przyzwoitą częstotliwość kursowania między dzielnicami miasta i częścią gminy jak i bezpośrednie połączenia z Gliwicami, ważnym ośrodkiem Metropolii, do którego dojeżdżają rzesze mieszkańców tam zatrudnione czy uczące się. W obliczu zagrożenia zmianami klimatycznymi, gdy cały cywilizowany świat zaczyna dostrzegać zalety i promować transport zbiorowy, zaplanowana po cichu całkowita likwidacja tego kręgosłupa komunikacyjnego Czerwionki-Leszczyn to jakaś ponura groteska.

Jeżeli kondycja finansowa gminy Czerwionka-Leszczyny wymusza szukanie oszczędności w obszarze transportu zbiorowego, to należy je rozpocząć od refleksji nad sensem pozostawania członkiem jastrzębskiego Międzygminnego Związku Komunikacyjnego, oferującego bardzo rzadko i coraz dziwniejszymi trasami kursujące autobusy, za które gmina płaci więcej niż za linię 194, a korzysta z nich bardzo niewielu mieszkańców.

Wyrażamy kategoryczny sprzeciw wobec zaplanowanej likwidacji linii 194 na terenie Czerwionki-Leszczyn i wzywamy władze gminy do jej utrzymania z dotychczasową trasą i częstotliwością kursów!

Towarzystwo Entuzjastów Kolei    Skontaktuj się z autorem petycji