LIST DO SUMIEŃ NAUCZYCIELI – czekając na głos w sprawie ks. Dymera

Dotknęła nas zmowa milczenia – a dotyka szczególnie, bo cisza tłumi krzyk i ból ofiar, które od lat zmagają się z traumą. Milczą księża, biskupi, ale milczą też nauczyciele. Ci sami, którzy na co dzień, w szkolnych salach, spotykali się z pokrzywdzonymi przez ks. Andrzeja Dymera. Ci sami, którzy go znali i nie widzieli nic niepokojącego, którzy, jak się okazuje, odpierali zarzuty i bronili jego dobrego imienia.

Ks. Andrzej Dymer był cały czas obecny w życiu szczecińskich szkół katolickich. Zdarzało się, że bywał w szkołach i na uroczystościach. I choć młodsi uczniowie prawdopodobnie nie doświadczyli z nim bezpośredniego kontaktu, z pewnością nie ma już osoby, która nie wiedziałaby, kim był i co robił ks. Dymer.

Jako uczniowie, absolwenci, a także osoby związane ze środowiskiem szkół katolickich w Szczecinie, oczekujemy od nauczycieli działania w tej sprawie oraz wsparcia ofiar ks. Dymera w walce o prawdę. Chcemy wiedzieć, czy zrobiono wszystko, by ustrzec młodych ludzi przed tragicznymi przeżyciami. Czy nie ukrywano informacji, które wpłynęłyby na postępowanie w sprawach ks. Dymera. Dlaczego wciąż był on uznawany za przykładnego wychowawcę młodzieży, skoro od lat było wiadomo o jego karygodnych czynach.

Bo czy poza książkową wiedzą nie powinniśmy uczyć młodych ludzi tego, by stawali w obronie najsłabszych, nie patrząc przy tym na swoje interesy i korzyści, które zdobędą, gdy zamilkną?

Być może w gronie pedagogicznym znajdują się osoby, których głos wpłynie na sytuację ofiar. Być może, przerywając milczenie, pomogą pokrzywdzonym. Być może znajdą się osoby, dla których prawda okaże się najważniejsza.

A przecież, drodzy nauczyciele, tyle razy słyszeliśmy wszyscy podczas wspólnych modlitw:

Szukajcie Prawdy, a Prawda was wyzwoli.

Zrzut_ekranu_2021-02-22_o_13.19_.49_.png

[źródło grafiki: http://www.archiwum.sk.edu.pl/]

Aleksandra Kądziołka    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Aleksandra Kądziołka do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.