List intencyjny w sprawie zachowania ciągłości działania Klubu AgRafKa w Zgierzu

Zgierz, 22.11.2021 r.

LIST INTENCYJNY

Klub AgRafKa działa w przestrzeniach Miejskiego Ośrodka Kultury w Zgierzu od 17 lat i w tym czasie pełnił istotną rolę w animacji kulturalnego życia w mieście. Dzięki intensywnej działalności koncertowej AgRafKa zyskała opinię jednego z ważniejszych punktów na koncertowej mapie Polski, z chęcią odwiedzanych przez artystów związanych z niezależną sceną muzyczną. Z powodu przeniesienia Miejskiego Ośrodka Kultury do nowej siedziby i planowanego przekształcenia dawnego lokalu przy ul. Mielczarskiego 1 w placówkę opiekuńczą (żłobek), w przyszłości dalsze działanie AgRafKi w tym miejscu nie będzie możliwe.

W związku z tym, że znalezienie w Zgierzu odpowiedniego lokalu umożliwiającego pełną działalność klubu jest trudne, a adaptacja nowych przestrzeni czasochłonna, zwracamy się do władz Miasta Zgierza z postulatem maksymalnego przedłużenia wynajmu obecnej siedziby właścicielowi klubu – Rafałowi Kaczmarkowi. W tym czasie możliwa będzie nieprzerwana działalność AgRafKi, w tym organizacja planowanych koncertów i wydarzeń kulturalnych.

W ciągu kilkunastu lat w AgRafce odbyło się niemal 600 koncertów muzyków z Polski i zagranicy, a także cała masa wydarzeń kulturalnych: festiwali, pokazów, biesiad, występów teatralnych i stand–up. Klub AgRafka wychował pokolenie odbiorców, którzy właśnie dzięki tutejszym koncertom mieli szansę obcować z kulturą niezależną. Nie bez znaczenia jest także ważna rola jaką pełni AgRafKa jako miejsce spotkań i utrwalania więzi lokalnej społeczności.

Dzięki współpracy z organizacjami pozarządowymi, takimi jak Stowarzyszenie EZG czy ze zgierskim kręgiem Towarzystwa Promocji Kultury Piwa Bractwo Piwne, AgRafKa angażowała się w akcje społeczne i charytatywne, których efektem było m.in. materialne wsparcie dzieci z rodzin ubogich i z domów dziecka. AgRafKa wielokrotnie brała udział w zbiórkach Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy i udostępniała przestrzeń na WOŚP-owe imprezy.

Zachowanie ciągłości pracy Klubu AgRafKa to szansa na przetrwanie jedynej w Zgierzu sceny muzycznej i realizację planowanych działań artystycznych. Jako przedstawiciele środowiska muzyków, którzy współtworzyli klimat tego miejsca, występowali na koncertach – rekomendujemy utrzymanie ciągłości działania tego miejsca i w pełni popieramy dążenia właściciela Klubu. Zgierska Agrafka nie może zniknąć z koncertowej mapy Polski!

Romek Puchowski
Zespół FARBEN LEHRE
Wojciech Wojda
Bartek Borówka – Agencja Koncertowa Borówka Music
Cezary Nowak CeZIK
Zespół AKURAT
Maciej „Ślimak” Starosta (Acid Drinkers, SIQ)
Hrabia Fochmann (Pogodno, BiFF)
Ania Brachaczek (BiFF, SIQ, Pogodno, Mitch & Mitch)
Zespół Sexbomba
Jelonek
Zespół RAGGABARABANDA
Zespół Reszta Pokolenia
Zespół ZMAZA
Jacek Jędrzejak (Big Cyc, Czarno-Czarni)
Jeden Osiem L
Jacek Stęszewski (Koniec Świata)
Zespół De Łindows
Zenek Kupatasa
Zespół ETA
Zespół Konkubent
Zespół Prawda
Wytwórnia muzyczna LOU & ROCKED BOYS
Wytwórnia muzyczna ROCKERSPRO

Podpisując, upoważniam Rafał Kaczmarek do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.