List otwarty w sprawie portalu www.sztucznainteligencja.org.pl

Szanowny Pan

dr hab Przemysław Czarnek

Minister Edukacji i Nauki

DW:Szanowny Pan Mateusz Morawiecki, Prezes Rady Ministrów, Minister Cyfryzacji

Szanowny Panie Ministrze

W związku z dochodzącymi do nas informacjami o planach ograniczenia przez Pańskie Ministerstwo działalności portalu Sztuczna Inteligencja (www.sztucznainteligencja.org.pl), funkcjonującego w podległych Pana Resortowi strukturach Ośrodka Przetwarzania Informacji – Państwowego Instytutu Badawczego, i wynikającą z tego redukcją zespołu portalu, prosimy o ponowne rozważenie tej decyzji.

Polska stoi na progu rewolucji cywilizacyjnej związanej z gwałtownym rozwojem technologii cyfrowych – ze sztuczną inteligencją na czele. Nowe realia będą realiami zautomatyzowanej gospodarki; rynku pracy wymagającego nowych, wysokich kwalifikacji zawodowych; przesyconych technologią relacji społecznych; nowych modeli edukacji i kształcenia ustawicznego.W tej rzeczywistości potrzebujemy nowych, wiarygodnych środków przekazu informacji, edukacji i popularyzacji wiedzy – rzetelnego pośrednika między administracją publiczną, środowiskami naukowym i biznesem IT a pozostałą częścią społeczeństwa.

Potrzebujemy zrozumiałej i odpowiedzialnej narracji, która pomagałaby ludziom zrozumieć znaczenie odkryć naukowych, użyteczność nowych technologii i konsekwencje ich wdrażania. Narracji wolnej od popkulturowych uproszczeń i będącej czymś więcej niż doraźne odnotowywanie technicznych nowinek.Powstały wiosną 2019 r. portal Sztuczna Inteligencja spełnia te oczekiwania. Jest marką rozpoznawalną i cenioną nie tylko wśród naukowców, przedsiębiorców i nauczycieli, lecz też wśród odbiorców niezwiązanych zawodowo z technologią bądź nauką.

Portal SI jest dziś ważnym źródłem wiedzy o najważniejszych odkryciach naukowych w dziedzinie technologii cyfrowych w Polsce i na świecie, narzędziem edukacji, miejscem dyskusji ekspertów i promocji polskich firm. Zmusza do namysłu, zadaje trudne pytania, unika oczywistości. Od początku istnienia jest też obecny na najważniejszych wydarzeniach związanych z IT i AI w Polsce.

Dlatego uważamy, że zasługuje on dziś nie tyle nawet na przetrwanie w obecnym kształcie, ile na pełne wspieranie jego rozwoju przez administrację publiczną. Bo pełne wsparcie polskich naukowców i przedsiębiorców z branży IT medium to już ma.

Niżej podpisani

Składając podpis, uprawniam Inicjator Akcji do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.