Maria Orwid patronką krakowskiej ulicy

Petycja jest wyrazem wsparcia dla wniosku o nadanie jednej z krakowskich ulic imienia Marii Orwid.

20210308_144645.jpg

Maria Orwid urodziła się jako Maria Pfeffer 23 lipca 1930 roku w Przemyślu. Straciła znaczną część rodziny w Holokauście. Tuż po wojnie, wraz z mamą i ojczymem przeprowadziła się do Krakowa. Chodziła do gimnazjum i liceum sióstr Urszulanek, a następnie podjęła studia w Akademii Medycznej. Po studiach medycznych, jako jedna z pierwszych kobiet w Polsce, zdecydowała się zająć psychiatrią. Wraz ze swoim mentorem, Antonim Kępińskim, prowadziła badania i terapię byłych więźniów obozów koncentracyjnych - były to pierwsze w świecie prace dotyczące traumy poobozowej. Była autorką pionierskich prac, opisujących psychiczne skutki wojennych przeżyć, mających również wpływ na kolejne pokolenia. Byłą jednym z pierwszych psychiatrów, który zainteresował się zdrowiem psychicznym nastolatków. W 1978 roku założyła w Krakowie pierwszą polską Klinikę Psychiatrii Dzieci i Młodzieży, którą kierowała do 2000 roku. Była wielką zwolenniczką wielowymiarowej pomocy pacjentom, angażowała w pracę profesjonalistów różnych specjalności. Zabiegała o tolerancję i pluralizm, udzielała się społecznie w wielu organizacjach. Zmarła 9 lutego 2009 roku i zgodnie ze swoją ostatnią wolą, pochowana została na nowym cmentarzu żydowskim w Krakowie.

Maria Orwid była niezwykłą osobą, która uratowane z wojennej zawieruchy życie poświęciła pomocy innym. Pokazywała kolejnym pokoleniom psychiatrów, psychologów i psychoterapeutów, jak powinna wyglądać całościowa i oparta na szacunku opieka nad pacjentem. Była pionierką terapii rodzin w Polsce, jej idee i koncepcje w dziedzinie psychiatrii, w tym zwłaszcza psychiatrii dzieci i młodzieży, rewolucjonizowały tę dziedzinę.

Wniosek ten popierają:

dr hab. n. med. Maciej Pilecki, kierownika Kliniki Psychiatrii Dzieci i Młodzieży w Katedrze Psychiatrii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz Oddziału Klinicznego Psychiatrii Dorosłych, Dzieci i Młodzieży Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie,

Jonathan Ornstein, dyrektor Centrum Społeczności Żydowskiej JCC Krakow.

Sugerowaną przez nas lokalizacją jest jedna z nowopowstających ulic w obrębie kompleksu Szpitala Uniwersyteckiego przy ul. Macieja Jakubowskiego 2 lub w sąsiedztwie starego budynku Oddziału Klinicznego Psychiatrii Dorosłych, Dzieci i Młodzieży Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie przy ul. Kopernika 21a.

Dołącz do nas i poprzyj ten wniosek! Kraków potrzebuje więcej kobiet w przestrzeni publicznej, w tym w nazewnictwie ulic!

Fotografia pochodzi z publikacji "Krakowski Szlak Kobiet. Przewodniczka po Krakowie emancypantek" Fundacji Przestrzeń Kobiet.

Składając podpis, uprawniam Alicja Zioło do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.