Mały ruch przygraniczny bez testu! Kleiner Grenzverkehr ohne Test!

PL

Szanowny Panie Premierze,

Skoro w ramach małego ruchu granicznego (tzn. dla pobytów do 24 godzin) można wjechać do Niemiec i nie trzeba zgłaszać takiego wjazdu i nie trzeba wykonywać testu na obecność koronawirusa, te same zasady powinny obowiązywać dla wjazdu czy powrotu do Polski.

Dlatego też niniejszą petycją wnoszę o traktowanie osób wjeżdżających/powracających do Polski w ramach małego ruchu granicznego (tj. dla pobytów do 24 godzin) z takim samym szacunkiem i takimi samymi zasadami, z jakimi Rząd Republiki Federalnej Niemiec potraktował Polaków, czyli nie zmuszać do wykonywania testu na obecność koronawirusa.

Wnoszę więc o niezwłoczne zniesienie obowiązku do wykonywania testów osób wjeżdżających oraz o wprowadzenie,  pełnej wzajemności w ustalaniu obostrzeń i nietraktowaniu własnych obywateli gorzej niż inne kraje!

Przekraczanie granicy w ramach tzw. małego ruchu przygranicznego wzorem RFN musi odbywać się bez obowiązku wykonywania testów na obecność koronawirusa!

DE

Sehr geehrter Herr Premierminister der polnischen Regierung,

Wenn Sie im Rahmen des kleinen Grenzverkehrs nach Deutschland einreisen dürfen (d.h. für Aufenthalte bis zu 24 Stunden) und Sie Ihre Einreise nicht melden und keinen Coronavirustest machen müssen, sollten für Ihre Einreise oder Rückreise nach Polen die gleichen Regeln gelten.

Deshalb bitte ich mit dieser Petition darum, Personen, die im Rahmen des kleinen Grenzverkehrs nach Polen einreisen/zurückkehren (d.h. für Aufenthalte bis zu 24 Stunden), mit dem gleichen Respekt und den gleichen Regeln zu behandeln, wie die Regierung der Bundesrepublik Deutschland Polen behandelt, d.h. sie nicht zu einem Coronavirus-Test zu zwingen.

Ich fordere daher die sofortige Abschaffung der Testpflicht bei der Einreise und die Einführung der vollen Gegenseitigkeit bei der Festlegung von Beschränkungen und keine Schlechterstellung eigenen Bürger gegenüber anderen Ländern!

Grenzübertritte im Rahmen des sogenannten Kleinen Grenzverkehrs müssen nach dem Vorbild Deutschlands ohne Testpflicht auf Coronavirus erfolgen.

Podpisując, upoważniam Marcin Trosko do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.