MAZURY CUD /NIE/NATURY

Komisji Kultury Fizycznej, Sportu i Turystyki /KFS/

Komisji Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa /OSZ/

MAZURY – CUD /NIE/ NATURY

W ostatnim czasie zauważalne są plany lokowania nowych. wieloobsadowych ferm zwierzęcych /głównie kurników/ na terenie Warmii i Mazur. Wystąpiono już o uzyskanie pozwoleń na realizację takich ogromnych inwestycji /np. Kozłowo /g.Sorkwity/, Platyny /g.Olsztynek/, Żabiny /g.Rybno/, Sarnowo /g.Kozłowo/. Niektóre z nich w obszarach chronionego krajobrazu stanowiących o unikalności Mazurskiego Cudu Natury oraz w bliskości już zrealizowanych inwestycji turystycznych.

Fermy drobiu na taką skalę są kontrowersyjne i dużo bardziej szkodliwe od innej działalności rolniczej. Wykluczają także jakąkolwiek działalność turystyczną w szerokim promieniu od lokalizacji.

Inwestycje te zwykle lokowane sią w miejscach w których jak w zwierciadle uwypuklają się problemy i wieloletnie opóźnienie legislacyjne związane z zabezpieczeniem potrzeb mieszkańców, nowych inwestorów branżowych oraz rzesz turystów. Brak lokalnych planów zagospodarowania przestrzennego, brak tzw. ,,ustawy odorowej”, brak realnych możliwości blokowania i skutecznej kontroli takich inwestycji przez nadzór środowiskowy skazują mieszkańców i inwestorów turystycznych /a problem dotyczy także całej rzeszy pomysłodawców małych, tematycznych pensjonatów i hotelików które przez cały rok mogłyby utrzymywać się na WiM/ na niekończącą się drogę odwoławczą pomiędzy urzędami bez oparcia w twardych przepisach prawa.

Fermy tej skali długofalowo i nieodwracalnie wpływają negatywnie na wiele aspektów życia i działalności m.in.: wzrost zagrożenia epidemiologicznego, ewidentny wzrost ilości substancji i pierwiastków powodujących szybsze zanieczyszczanie wód gruntowych oraz okolicznych jezior, zdecydowany spadek wartości nieruchomości w okolicach takich ferm, zniszczenie infrastruktury drogowej przez ciężki transport /pasza, wywóz nieczystości, pomiotu, zwierzęta do ubojni/, zniechęcenie innych przedsiębiorców do lokowania swoich biznesów w bliskości ferm czy zniechęcenie ludzi do osiedlania się lub kupowania domów letniskowych.

Planowane przedsięwzięcia zaliczane są także do kategorii przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko, zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 9 listopada 2010 roku, w sprawie przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko (Dz.U. z 2010, nr 213, poz.1379).

Trudno wyobrazić sobie aby jeden z filarów tworzącego się obecnie Domu Polskich Marek Turystycznych kojarzony był z niepokojami społecznymi związanymi z brakiem odpowiedzialności za lokowanie inwestycji produkcyjnych zamykających drzwi dla inwestycji i gospodarki turystycznej.

Opisywane problemy wzbudziły także niepokój Europejskiej Rady ds. Środowiska /ENV/ oraz Komisji Ochrony Środowiska Naturalnego, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności w stosunku do prowadzenia zrównoważonego rozwoju gospodarki w UNIKALNYM OBSZARZE EUROPY.

Oczekujemy od posłów szybkiego i skutecznego zajęcia się sprawą na poziome legislacyjnym, zaplanowania debat sejmowych w komisjach a także wystosowania odpowiednich pism do wszystkich jednostek samorządowych Warmii i Mazur zwracając się z prośba o szczegółowe i prospołeczne rozpatrywanie takich wniosków jeżeli się pojawią.

Inicjatorzy Kampanii

Składając podpis, uprawniam do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.