METRO NA BIAŁOŁĘKĘ

Do Władz m. st. Warszawy oraz Rady m. st. Warszawy

My, Białołęczanie, mamy dość traktowania nas przez władze Warszawy, jak mieszkańców trzeciej kategorii. Od wielu lat, szczególnie przed wyborami, Ratusz mami nas obietnicami efektywniejszej łączności z pozostałymi dzielnicami. Pomimo hucznych zapowiedzi, nadal tkwimy w komunikacyjnym marazmie. Wielokrotnie sygnalizowaliśmy potrzebę doprowadzenia metra do naszej dynamicznie rozwijającej się dzielnicy, będącej sypialnią Warszawy. W zamian otrzymaliśmy jedną linię tramwajową. To rozwiązanie jest jedynie protezą, która w znikomy sposób zaspokaja rosnące potrzeby komunikacyjne Białołęki. Także mgliste wizje doprowadzenia kolejnych linii tramwajowych, nie są żadnym poważnym remedium na nasze problemy.

Chcielibyśmy, aby nasz apel w końcu został potraktowany poważnie i uwzględniony przez stołeczny Ratusz. Szczególnie, że – jak słyszymy – rusza przetarg na wykonanie kompleksowej analizy rozwoju sieci metra. Władze Warszawy planują przeznaczyć na ten cel kwotę niebagatelną, bowiem blisko 5 mln zł. Dlatego już na tym etapie żądamy uwzględnienia naszych oczekiwań w temacie rozwoju transportu miejskiego. Ponadto wzywamy władze Warszawy do przeprowadzenia konsultacji społecznych – dialog z mieszkańcami przy realizacji takich inwestycji, to standard w innych państwach członkowskich Unii Europejskiej.

Białołęka to dynamicznie rozwijająca się część Warszawy, z olbrzymim potencjałem do dalszej rozbudowy (w przeciwieństwie do wielu innych dzielnic stolicy). Lekceważenie naszych problemów, to gwarancja efektu kuli śnieżnej – z każdym rokiem popełnione wcześniej zaniedbania będą się nawarstwiać. Coraz większe korki wiążą się ze zwielokrotnioną emisją spalin. Jak to się ma do rzekomo proekologicznego podejścia władz miasta?

Wzywamy Pana Prezydenta Rafała Trzaskowskiego do ziszczenia swojego hasła wyborczego „Warszawa dla wszystkich”. Aktualna polityka władz miasta ogniskuje się wokół spraw dzielnic centralnych, co uważamy za karygodny błąd. Trudno oprzeć się wrażeniu, że dla Pana Prezydenta ważniejsza od metra, szkół i lepszych dróg na Białołęce jest budowa dodatkowych stacji na pierwszej linii metra, budowa mostu rowerowego przy bulwarach wiślanych, zwężenie Alei Jerozolimskich czy budowa nowego stadionu trzecioligowej Polonii.

W związku z ogłoszonym przetargiem i obietnicami Pana Prezydenta Rafała Trzaskowskiego, dotyczącymi doprowadzenia metra na Białołękę, o których nadal pamiętamy, domagamy się wywiązania ze składanych zapewnień i ujęcia naszej dzielnicy w planach inwestycyjnych rozbudowy podziemnej kolei.

Niżej podpisani:

Podpisując, upoważniam Piotr Gozdek do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.