Nie chcemy cyrków ze zwierzętami w Goldapi

Do Burmistrza Gołdapi, Tomasza Luto oraz Rady Miejskiej Gminy Gołdap,

Podążając za szczytnym przykładem licznych państw (Holandia, Austria, Singapur, Izrael
 i wiele innych) oraz polskich miast i gmin (m.in. Łódź, Bielsko-Biała, Kołobrzeg, Słupsk) apelujemy o wprowadzenie zapisu zakazującego występów cyrku ze zwierzętami na terenie Gminy Gołdap.

Sprzeciwiamy się przedmiotowemu traktowaniu zwierząt w cyrkach i podobnych miejscach, gdzie zwierzęta są wykorzystywane dla potrzeb ludzkiej rozrywki. Zmuszanie zwierząt do pracy niezgodnej z ich naturą, uważamy za etycznie naganne.

Ponadto, pokazy cyrkowe z wykorzystaniem zwierząt są pozbawione walorów edukacyjnych i potencjalnie szkodliwe dla rozwoju dzieci, co potwierdził Komitet Psychologii Polskiej Akademii Nauk w marcu 2015 roku.

Te występy nie mają nic wspólnego ze sztuką, cyrk może być sztuką, jeśli przyjmie zmieniające się kanony etyczne i artystyczne, i stanie się miejscem prezentowania nadzwyczajnych możliwości człowieka. Żadna sztuka nie może karmić się czyjąkolwiek krzywdą.

Głosimy z dumą hasło, że Gołdap jest miastem uzdrowiskowym, a pozwalamy na cierpienie zwierząt, co mija się ze znaczeniem słowa ,,uzdrowić".

Niech Gołdap będzie wzorem dla mniejszych miast i pokaże, że jest naprawdę innowacyjna i nowoczesna, dołączmy do Gdańska, Gdyni, Sopotu, Ciechanowa, Warszawy, Wrocławia, Bielska Białej, Kołobrzegu, Czerska, Gorzowa Wielkopolskiego, Śremu, Łodzi, Szprotawy, Legnicy, Dębicy, Tarnobrzegu i Słupska. Niech władze Gołdapi wykażą się empatią.

Zakaz wykorzystywania dzikich zwierząt w cyrkach obowiązuje w  Finlandii, Wielkiej Brytanii, Austrii, Szwecji, Chorwacji, Izraelu, Peru, Singapurze, Holandii, Grecji, Boliwii, Chinach, Brazylii, na Węgrzech i Kostaryce. W Danii, Australii, USA, Szwajcarii, Kanadzie, Nowej Zelandii i Indiach wprowadzono częściowe ograniczenia.

Liczymy, że los wystawianych ku uciesze ludzi, kaleczonych, poniżanych, bitych, zmuszanych do nienaturalnych czynności, krępowanych łańcuchami i bezwzględnie tresowanych zwierząt nie będzie Panu i Radnym Miasta obojętny.

W trosce o dobro zwierząt, prosimy o pozytywne rozpatrzenie naszego apelu.