NIE dla budowy drogi dla samochodów pod wejściem do Ogrodu Krasińskich!

NIE dla budowy drogi dla samochodów pod wejściem do
Ogrodu Krasińskich!

Apelujemy do Prezydenta Miasta Stołecznego Warszawy o odrzucenie wniosku firmy Nascio o zezwolenie na budowę drogi dojazdowej dla samochodów pod bramą Ogrodu Krasińskich.
Teren planowanej inwestycji znajduje się w obszarze objętym ochroną prawną konserwatora zabytków. Mazowiecki Wojewódzki Konserwator Zabytków w ustawowym terminie nie zajął stanowiska w tak ważnej dla Warszawy sprawie dając tym samym możliwość realizacji planów Inwestora.
Na tym terenie znajdują się relikty zabudowań klasztoru sióstr Brygidek oraz Pasażu Simsona, stanowiącego polską redutę obronną podczas Powstania Warszawskiego. Teren planowanej inwestycji graniczy także z Ogrodem Krasińskich, który wraz z bramą został wpisany do rejestru zabytków !
Ze względu na bezpieczeństwo mieszkańców korzystających z Ogrodu, jak również zachowanie powagi tego wyjątkowego dla Warszawy miejsca apelujemy do Pana Prezydenta o nie wydawanie pozwolenia na budowę wyżej wymienionej drogi.
Deweloper planuje na terenie budynków dawnego Instytutu Tele-i Radiotechnicznego wybudowanie lokali z przeznaczeniem pod krótkotrwały najem! To również zmieni otoczenie Ogrodu Krasińskich, wokół którego znajdują się pomniki, tablice pamiątkowe. To miejsce odwiedzane przez wiele osób , które oddają cześć poległym tam Powstańcom.
Oczekujemy, że ze względu na Pana wrażliwość na sprawy mieszkańców Warszawy podejmie Pan decyzję w ich interesie a nie deweloperów !

Podpisując, upoważniam Ewa Polańska do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.