NIE dla godzin dla seniorów!

Kancelaria Prezesa Rady Ministrów

Departament Spraw Obywatelskich

Al. Ujazdowskie 1/3

Szanowny Panie Premierze,

Apelujemy o zniesienie tzw. "godzin dla seniorów".

Już wiosną 2020 r. Polska Izba Handlu zabrała głos na temat niekorzyści płynących z "godzin dla seniorów", obecnie również mają wątpliwości (więcej na ten temat: http://www.pih.org.pl/index.php/1967-godziny-dla-seniorow-dezorganizuja-prace-sklepow-spozywczych ).

Poniżej przytaczamy tylko niektóre z niekorzyści i absurdów, jakie wiążą się z godzinami dla seniorów:

1. Prywatni sklepikarze (zwłaszcza na wsi i w małych miastach) mają sparaliżowane sklepy. Duże markety obronią się, natomiast małym sklepikarzom nikt nie zapłaci odszkodowania za poniesione straty.
  2. Dochodzi do niepotrzebnych nieporozumień między obywatelami, wszyscy "hejtują" seniorów, kiedy często oni sami uważają ten pomysł za bardzo nietrafiony. Każdy robi zakupy, kiedy mu godzinowo pasuje - również seniorzy! To, że są "godziny dla seniorów", nie znaczy, że tylko w tych godzinach będą robić zakupy, co zupełnie mija się z celem.
  3. Brak możliwości natychmiastowego wykupienia leków w aptece po wizycie u lekarza. Ponadto, nawet jeśli osoba przyszła zrealizować receptę w imieniu znajomego seniora (co widać po numerze PESEL), nadal nie może jej zrealizować. W niektórych chorobach liczy się każda minuta, trzeba jak najszybciej podać antybiotyk.
  4. Zwiększone zagęszczenie ludzi w sklepach po godzinie 12:00. Pozostali obywatele ruszą tłumnie na zakupy ze względu na wcześniejszy 2-godzinny paraliż.
  5. Brak jasnych wytycznych co do przeprowadzania kontroli wieku klienta w sklepie.
  6. Brak wytycznych na temat postępowania w przypadku osób, które rozpoczęły zakupy przed godziną 10:00, a po godzinie 10:00 nadal są w sklepie.
  7. Wielu młodych ludzi robi zakupy dla seniorów (dla swoich rodziców czy dziadków), dla nich sklepy również są zamknięte w tym czasie - brak praktyczności rozwiązania.
  8. Godziny dla seniorów tłumaczy się troską o ich zdrowie. Warto pamiętać, że wśród nas są również młodzi ludzie chorujący na choroby autoimmunologiczne, przyjmujący leki immunosupresyjne lub cierpiący na różne niepełnosprawności. Często wybierają zakupy w godzinach przedpołudniowych, kiedy większość ludzi jest w pracy czy szkole. O ich wygodzie i bezpieczeństwie nikt nie pomyślał.

Apelujemy o zniesienie godzin dla seniorów i nie wywoływanie niepotrzebnych zakłóceń w handlu. Mamy już dość innych ograniczeń, proszę zostawić nam możliwość wyboru godzin, w których chcemy dokonywać zakupów.

Na zakończenie przytoczę art. 32 Konstytucji RP:

[Zasada równości; zakaz dyskryminacji]

1.  Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne.
2.  Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny.

Składając podpis, uprawniam Daria do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.