OCHRONA parku grabiszyńskiego i zabytkowych uliczek Wrocławia przed wpuszeczniem ruchu tranzytowego.

Drodzy mieszkańcy Wrocławia,

W związku z pojawieniem się pomysłu wpuszczenia ruchu tranzytowego na wąskie uliczki przecinające pas zieleni przy PARKU GRABISZYŃSKIM i przebiegające przez obszar wpisany do wykazu zabytków miasta Wrocławia, prosimy o podpisanie petycji mającej na celu ochronę Grabiszynka i bezpieczeństwa wszystkich korzystających z parku i okolicznych uliczek.

Wpuszczenie ruchu tranzytowego przez ul. Stolarską i Lakierniczą a dalej Tapicerską, Ojca Beyzyma, Ślusarską, Odkrywców i inne uliczki:

1. będzie miało negatywny wpływ na walory przyrodnicze parku i okolic. W ostatnim czasie wrocławianie wyrazili zdecydowaną chęć zachowania obecnej, najbardziej „naturalnej” formy parku,
  2. spowoduje wzrost niebezpieczenstwa pieszych(m.in dzieci idących do szkoły), rowerzystów oraz osób korzystających z popularnuch tras biegowych (m.in 5320 pod patronatem Radia Wrocław),
  3. zniszczony zostanie historyczny, objęty ochroną konserwatora zabytków obszar,
  4. doprowadzi do blokady komunikacyjnej osiedla (np.będzie ogromny problem żeby wyjechać w ulice Hallera), korków. Zwiększy hałas i zanieczyszczenie powietrza co negatywnie wpłynie na stan zdrowia mieszkanców i wrocławian odwiedzających park,
  5. z uwagi na małą przepustowość ulic Grabiszyna-Grabiszynka i ich zły stan NIE doprowadzi do rozładowania ruchu samochodowego z wciąż rozbudowujących się osiedli (Krzyki, Klecina, Partynice, Oporów, podwrocławskie miejscowosci m.in Mokronos, Smolec i inne).

grabi_zdjecie_google.PNGProsze pomoż nam ochronić park i historyczne tereny wokół niego (wpisane do rejestru zabytków 570/A z dn. 12.09.2005) przed ruchem tranzytowym!

Czasu jest niewiele!Petycje w ww temacie mozna skladac tylko do 14.11.2018r.

Podpisana przez Państwa petycja zostanie przekazana do Urzędu Miejskiego, Prezydenta Miasta i Konserwatora Zabytków dnia 13.11.2018.

Aktualizacja [16.11.2018]: Cały czas można podpisywać petycję internetową. Proszę o wsparcie!

Składając podpis, uprawniam Dawid Cedro do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.