Park Jalu Kurka dla mieszkańców!

IMG_20210207_194926_506.jpg

Kraków, styczeń 2021 r.

Prowincja Polska Towarzystwa Boskiego Zbawiciela

Prezydent prof. Jacek Majchrowski

My, niżej podpisani, obywatelki i obywatele miasta Krakowa, apelujemy o otwarcie parku Jalu Kurka dla mieszkańców. Szczególnie teraz, w obliczu ograniczeń związanych z pandemią koronawirusa, dostęp do zieleni, drzew, świeżego powietrza i natury będzie niezwykle istotny dla wszystkich krakowianek i krakowian, niejednokrotnie powracających do zdrowia po przebytej chorobie i okresie zamknięcia we własnych mieszkaniach i domach.

Wzywamy władze zakonu Towarzystwa Boskiego Zbawiciela, ale też władze miasta Krakowa do natychmiastowego podjęcia rozmów, których celem będzie udostępnienie parku do użytku mieszkańców. Liczymy na postawę opierającą się na dbałości o dobro, jakim jest ludzkie zdrowie i życie, bez względu na to, jakie są osobiste przekonania każdej ze stron tej patowej sytuacji. Z niepokojem obserwujemy trwające już długie lata nieporozumienia na tym tle między zakonem Salwatorian a władzami samorządowymi, ze szczególnym uwzględnieniem ostatnich doniesień lokalnych mediów świadczących o braku umiejętności wypracowania kompromisu. Wierzymy, że zwycięży rozsądek i troska o dobro krakowianek i krakowian. A park, który kiedyś służył już mieszkańcom naszego miasta, będzie mógł ponownie zostać otwarty dla ludzi.

Z poważaniem,

Mieszkańcy Krakowa

Gazeta Krakowska: W parku Jalu Kurka będzie parking. Pałac Montelupich zmieni się w mieszkaniówkę. Nie będzie porozumienia z miastem

Krótka historia parku: Wikipedia

Zrzut_ekranu_2021-01-19_1804051.png

Składając podpis, uprawniam Łukasz Maślona do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.