Zatrzymajmy retorsje polityczne! Podpisz petycję do Prokuratury w Ostrowcu Św. w sprawie kuriozalnych zarzutów za nalepienie plakatu na biurze posła PiS!

+_(2)1.png

Osoba wnosząca petycję:
Grupa Przedstawicieli
w imieniu obywateli podpisanych pod petycją
(lista podpisów załączona poniżej)

Podmiot, do którego wnoszona jest petycja:
Prokuratura Rejonowa w Ostrowcu Świętokrzyskim
ul. Adama Wardyńskiego 15C,
27-400 Ostrowiec Świętokrzyski

PETYCJA

Przedmiot petycji: wycofanie się Prokuratury Rejonowej w Ostrowcu Św. ze stawiania kuriozalnych zarzutów popełnienia przestępstwa Patrykowi Stępniowi za czyn polegający na naklejeniu plakatu z gestem posłanki Lichockiej na biurze poselskim posła Andrzeja Kryja

Na podstawie art. 63 Konstytucji RP w związku z art. 2 pkt 1,2 i 3 Ustawy z dnia 11 lipca 2014 roku o petycjach (Dz.U. 2014 poz. 1195) wnosimy petycję do Prokuratury Rejonowej w Ostrowcu Świętokrzyskim w sprawie wycofania się ze stawiania kuriozalnych zarzutów popełnienia przestępstwa Patrykowi Stępniowi za czyn polegający na naklejeniu plakatu z gestem posłanki Lichockiej na biurze poselskim posła Andrzeja Kryja.

UZASADNIENIE

W lutym bieżącego roku do Komendy Powiatowej Policji w Ostrowcu Świętokrzyskim wpłynęło zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa złożone przez posła Andrzeja Kryja przeciwko Patrykowi Stępniowi, który dopuścić miał się uszkodzenia mienia w postaci naklejki ażurowej na biurze poselskim poprzez naklejenie plakatu. Na etapie dochodzenia policji powołano dwóch biegłych sądowych, których opinie polegające na wycenie wartości szkód były sprzeczne ze sobą – jeden z nich wycenił szkody na wartość dużo poniżej wartości przestępstwa, drugi zaś nieco powyżej wartości przestępstwa. Prokuratura Rejonowa w Ostrowcu Świętokrzyskim, biorąc pod uwagę tylko jedną z tych opinii, niekorzystną dla oskarżonego Patryka Stępnia, przedstawiła mu akt oskarżenia o przestępstwo z art. 288 § 1 Kodeksu Karnego - kto cudzą rzecz niszczy, uszkadza lub czyni niezdatną do użytku, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5. W niniejszej sprawie, 5 listopada 2020 roku, zapadło postanowienie Sądu Rejonowego w Ostrowcu Świętokrzyskim, umarzające w całości postępowanie karne. Prokuratura na niniejsze zawiadomienie złożyła zażalenie.

My niżej podpisani, sprzeciwiamy się stosowaniu retorsji i nacisków na osoby o niezbieżnych poglądach politycznych poprzez używanie w tym celu organów władzy, w tym policji i prokuratury. Zgodnie z art. 104 Konstytucji RP - Poseł na Sejm RP jest przedstawicielem Narodu. W naszej ocenie winien dochodzić do porozumienia i podejmować rozmowy z obywatelami, w tym przyjmować konstruktywną krytykę, nawet w formie najostrzejszych protestów, a nie w błahych sprawach kierować zawiadomienia o przestępstwach wobec obywateli. Prokuratura zaś winna była wziąć pod uwagę, iż w przedmiotowej sprawie zapadła opinia biegłego kwalifikująca czyn nalepienia plakatu – bo do uszkodzenia nie doprowadził Patryk Stępień, a asystentka posła zdzierająca plakat z okna, jako wykroczenie a nie przestępstwo.

Nadgorliwość zarówno Pana posła jak i prokuratury prowadzi do tego, że w kuriozalnej sprawie, o znikomej szkodliwości społecznej, podejmowanych jest mnóstwo kosztownych działań, które w rezultacie prowadzą do wywierania presji i retorsji wobec Patryka Stępnia i osób o odmiennych poglądach niż posła Andrzeja Kryja. Wielokrotnie podkreślano, że niniejszą sprawę można było rozwiązać w inny sposób. Zgodnie z Zasadami Etyki Poselskiej, art. 3, Poseł winien kierować się interesem publicznym. My niżej podpisani, w interesie publicznym wnosimy o wycofanie kuriozalnych zarzutów prokuratury.

Podkreślenia wymaga fakt, iż Patryk Stępień nie dopuścił się uszkodzenia cudzej rzeczy. Nalepienia plakatów (czyli formy protestu) nie można traktować w charakterze przestępstwa, aktu wandalizmu czy uszkodzenia cudzej rzeczy. Czyn ten sam w sobie przestępstwem nie jest, stąd nasze zdziwienie niniejszą sprawą i niniejsza petycja.

Niniejszym pismem wyrażamy również sprzeciw wobec działań zarówno posła Andrzeja Kryja jak i Prokuratury w Ostrowcu Św. w kierunku Patryka Stępnia, z pobudek politycznych, ukierunkowanych na retorsje i wzbudzenie strachu w zaangażowanej społecznie młodzieży. Manifestowanie swoich poglądów i protestowanie jest zapewnione konstytucyjnymi prawami. Posłowie na Sejm RP, będący przedstawicielami Narodu, zgodnie z w/w zasadami etyki poselskiej winni kierować się interesem publicznym - wykorzystywanie swojej funkcji w celu uzyskania jakichkolwiek korzyści dla siebie (czyli skazania Patryka Stępnia) jest niewskazane.

***

W związku z powyższym, wnosimy i wywodzimy jak na wstępie.

***

Wyrażamy zgodę na udostepnienie naszych danych osobowych tj. imienia i nazwiska przez Prokuraturę Rejonową w Ostrowcu Świętokrzyskim.

Załącznik: 1)     Podpisy mieszkańców Ostrowca Świętokrzyskiego pod petycją

Oddolny Ruch Kobiet - Strajk Kobiet w Ostrowcu Św. oraz Mieszkańcy Ostrowca Św.    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Oddolny Ruch Kobiet - Strajk Kobiet w Ostrowcu Św. oraz Mieszkańcy Ostrowca Św. do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.