Petycja do Ministra Obrony Narodowej pana Mariusza Błaszczaka w sprawie likwidacji Obiektu Alfa - Muzeum Zimnej Wojny w Warszawie.

Historia Obiektu Alfa sięga połowy lat 70-tych XX wieku, okresu Zimnej Wojny i realnego zagrożenia wybuchem III wojny światowej. Zbudowany został jako jeden z elementów zapasowego systemu dowodzenia Siłami Zbrojnymi PRL. Obiekt Alfa posiadał najnowocześniejsze na ówczesne czasy w Polsce laboratorium biologiczne III klasy bezpieczeństwa. Docelowo miały powstać trzy takie obiekty – Alfa, Beta i Gamma. Powstał tylko jeden.

Obiekt Alfa pełnił rolę tajnego laboratorium wojskowego i obiektu doświadczalnego jeszcze w pierwszej dekadzie XXI wieku. Były tu prowadzone między innymi badania nad ochroną przed bronią masowego rażenia, skażeniami chemicznymi i biologicznymi, wytrzymałością organizmu ludzkiego oraz zachowaniem ludzi w warunkach izolacji i zagrożenia.

Obiekt Alfa jest unikalną w skali kraju tego typu budowlą pełniącą jednocześnie rolę schronu przeciwatomowego. Posiada oryginalne, w pełni sprawne instalacje, urządzenia, wyposażenie i wystrój wnętrz.

Znajdują się tu między innymi komory służące do odkażania, laboratoria, komory badawcze, gabinet lekarski, biuro, dyspozytornia, będąca głównym centrum dowodzenia schronem oraz maszynownia z potężnymi wentylatorami i stacją filtrów, dostarczającymi powietrze z zewnątrz.

Doskonale zachowało się oryginalne wyposażenie pomieszczeń: sprzęt laboratoryjny, urządzenia biurowe, łączność wewnętrzna, kamery, rejestratory promieniowania i inne urządzenia, które są utrzymywane w pełnej gotowości. Dodatkowy klimat lat PRL-u tworzą oryginalne meble, w pełni wyposażona kuchnia z zastawą stołową i wiele innych oryginalnych eksponatów.

Obiekt Alfa został udostępniony dla zwiedzających w 2016 roku jako Muzeum Zimnej Wojny.

Obiekt Alfa prowadzi działalność edukacyjną, skierowaną również do młodzieży szkolnej. Wycieczki i zajęcia edukacyjne były jak do tej pory świetnym uzupełnieniem edukacji szkolnej, która okres Zimnej Wojny i walki z systemem komunistycznym traktuje po macoszemu.

Obiekt Alfa stał się również tłem dla wielu produkcji filmowych.

W dniu 27 września otrzymaliśmy od nowego dyrektora Wojskowego Instytutu Higieny i Epidemiologii, płk. Adam Ziemby, wypowiedzenie umowy dzierżawy. Mamy miesiąc wypowiedzenia i tyle czasu na likwidację muzeum. Po opuszczeniu przez nas Obiektu Alfa prawdopodobnie pozostanie on niezagospodarowany i popadnie w ruinę. Jedyny taki obiekt w Polsce, zachowany w tak świetnym stanie, zostaje skazany na zagładę. Unikalne miejsce, będące pod opieką grupy wolontariuszy z Fundacji Edukacji Historycznej oraz finansowane przez Agencję Artystyczną "Retro-Pasje" odchodzi do historii. Obiekt Alfa podzieli los wielu podobnych budowli z okresu Zimnej Wojny, porzuconych, rozkradzionych i zdewastowanych. Nie jesteśmy w stanie zrozumieć decyzji dyrektora WIHiE, gdyż tak naprawdę nie znamy motywów - wypowiedzenie nie zawiera żadnego uzasadnienia, ani nie zostało poprzedzone żadnymi pertraktacjami.

W związku z powyższym zwracamy się do Ministra Obrony Narodowej, p. Mariusza Błaszczaka, o interwencję w tej sprawie i wpłynięcie na zmianę decyzji o wypowiedzeniu umowy dzierżawy.

Michał Kępiński Fundacja Edukacji Historycznej    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Michał Kępiński Fundacja Edukacji Historycznej do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.