Petycja do Ministra Spraw Zagranicznych o dofinansowanie ze środk

Minister Spraw Zagranicznych

Rzeczypospolitej Polskiej

Panie Ministrze,

zwracamy się do Pana z petycją o wsparcie finansowe dla 'Polskiego Towarzystwa Historycznego w Niemczech' w poniższej sprawie.

Członkowie ‘Polskiego Towarzystwo Historycznego w Niemczech’, którzy inicjują działania i uczestniczą od samego początku w protestach przeciwko emisji i popularyzacji serialu ZDF ‘Unsere Muetter, unsere Vaeter’, będą wnosili zbiorowy pozew o zadośćuczynienie szkody wyrządzonej poprzez upowszechnianie kłamliwego wizerunku Żołnierzy Armii Krajowej, przedstawionych przez autorów produkcji jako skrajnych antysemitów. Wystąpimy o stosowne odszkodowanie na rzecz Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej oraz sfinansowanie działalności edukacyjnej PTHwN od producentów tj. wytwórni teamWorx i drugiego kanału niemieckiej Telewizji Publicznej ZDF, jak również dystrybutorów oraz popularyzatorów tej oszczerczej dla żołnierzy AK produkcji.

W naszym przekonaniu ochrona wizerunku Polski, jak i jego legalnej struktury, którą była w okresie II wojny światowej Armia Krajowa, należy do konstytucyjnych obowiązków organów Rzeczypospolitej. W tym kontekście widzimy potrzebę podjęcia adekwatnych do sytuacji i skutecznych działań Ministerstwa Spraw Zagranicznych.

Członkowie PTHwN są zdecydowani podjąć odpowiednie kroki prawne ze staraniem się o wstrzymanie dalszej popularyzacji trylogii ZDF włącznie. Należy jednak zwrócić uwagę, że sfinansowanie kosztów sądowych w Niemczech jedynie ze środków prywatnych przekracza możliwości pojedynczych osób. Skoro kierownictwo TVP, opłacane z publicznych środków w postaci abonamentu, zdecydowało o zakupie serialu dla celów emisji w Polsce, zasilając w ten sposób budżet niemieckiej ZDF i firmy teamWorx, tym bardziej można oczekiwać sfinansowania z budżetu kosztów koniecznych dla obrony dobrego imienia Armii Krajowej i jej żołnierzy.

Jeżeli chciałyby Pan należeć do osób gotowych partycypować w kosztach takiego procesu lub uczestniczyć w pozwie zbiorowym, może Pan się zgłosić pod adresem pthwn@pthwn.de .

Sławomir Hałaczkiewicz    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Sławomir Hałaczkiewicz do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.