Petycja do Rady Miasta Zielonka w sprawie bonifikaty od przekształcenia użytkowania

Szanowna Rada Miasta Zielonka

Proces uwłaszczania obywateli związany z przekształcaniem prawa użytkowania wieczystego we własność trwa. Przypomnieć należy że samo przekształcenie we własność nastąpiło z mocy prawa 1 stycznia 2019 r. i rozpoczął się proces wysyłania zaświadczeń potwierdzających nastąpienie skutku przekształcenia. Przed nami dalsze etapy związane z wpisami do ksiąg wieczystych oraz wnoszenia opłat przekształceniowych z bonifikatami przez te osoby które podjęły decyzję o wniesieniu jednorazowej opłaty.

Jeżeli chodzi o bonifikaty w to w gminach przyjęto zróżnicowane rozwiązania. W pierwszej kolejności należy wskazać na Marki. Gmina ta jako pierwsza, podjęła uchwałę o bonifikatach, jeszcze w 2018 r. Marki ustaliły bonifikaty w przedziale od 10 do 90 %. Bonifikata będzie spadać od 90 % w dół z upływem kolejnych lat.

Gmina Ząbki i Kobyłka ustaliły największą bonifikatę na poziomie 60 %. Przy czym w Ząbkach bonifikata będzie spadać do 10 % wraz z upływem kolejnych lat.

Z bonifikat nie skorzystają mieszkańcy Zielonki. Na dzień 12 kwietnia 2019 r. gmina Zielonka te nie ustaliła bonifikat i nie wiadomo czy ustali je w przyszłości.

Ustalenie bonifikaty w gminie ma spore znaczenia. Przykładowo jeżeli dotychczasowy użytkownikowi wieczystemu ustalono opłatę przekształceniową na poziomie 100 zł rocznie za grunt należący do lokalu w budynku wielorodzinnym, to za przekształcenie w pierwszym roku zapłaci co do zasady 2000 zł. Z racji na bonifikaty w gminach, mieszkaniec Marek zapłaci w pierwszym roku tylko 200 zł, mieszkaniec Ząbek i Kobyłki 1200 z, a mieszkańcy Zielonki i Wołomina po 2000 zł.

Zwracam się do Rady Miasta Zielonka o niezwłoczne  przyjęcie w miejscowym porządku prawnym uchwały ustalającej bonifikatę od opłaty przekształceniowej na poziomie podobnym do sąsiednich gmin takich jak Marki, Kobyłka, Ząbki.

Składając podpis, uprawniam Dariusz Kała do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.