Petycja do stacji radiowych i telewizyjnych o umieszczenie w serwisach pogodowych apeli o zabezpieczenie zwierząt przed mrozami

Biuro Prasowe Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej Państwowy Instytut Badawczy

Zarząd Telewizji Polskiej S.A.

Zarząd Telewizji Polsat Sp. z o.o.

Zarząd TVN S.A.

Zarząd Polskiego Radia S.A.

Grupa Eurozet

Szanowni Państwo.

W ostatnich dniach temperatury w Polsce osiągnęły nawet - 30 stopni Celsjusza.  Podczas prognoz pogody prezentowanych w mediach zazwyczaj podawane są informacje, w jaki sposób należy przygotować się do silnych mrozów oraz apele o zabezpieczenie osób bezdomnych i starszych. Jako organizacje, zajmujące się ochroną zwierząt, zwracamy się z prośbą, by w tych komunikatach nie pomijać zwierząt, których los całkowicie zależy od człowieka.

W Polsce wciąż wiele zwierząt utrzymywanych jest w niewłaściwych warunkach i co roku organizacje ochrony zwierząt biorą udział w wielu interwencjach z powodu niezapewnienia zwierzętom przez ich opiekunów odpowiedniego zabezpieczenia przed warunkami atmosferycznymi, zagrażającymi ich zdrowiu bądź życiu, co samo w sobie jest przestępstwem, zgodnie z obowiązującą ustawą o ochronie zwierząt. Znanych jest wiele udokumentowanych przypadków zamarznięcia zwierząt podczas silnych mrozów.

Szczególnie narażone są zwierzęta domowe, psy utrzymywane w kojcach bądź na uwięzi, koty bezdomne i wolnożyjące. Zdarza się jednak nierzadko, że i zwierzęta gospodarskie nie są należycie zabezpieczone przed działaniem mrozu i wiatru.

Dostrzegamy ogromną rolę, jaką odegrać mogą media w poprawie tej sytuacji i ograniczeniu skali cierpienia zwierząt. Nawet krótka, odpowiednio przygotowana informacja, podana w serwisie pogodowym, może zwrócić uwagę zarówno opiekunów zwierząt jak i osób, które są świadkami potencjalnie niebezpiecznej sytuacji i zachęcić do podjęcia działań na rzecz zabezpieczenia zwierząt przed zamarznięciem.

Informacje o odpowiednim zabezpieczeniu zwierząt powinny być podawane w programach pogodowych zawsze w okresach występowania szczególnie ciężkich warunków atmosferycznych, tj. wysokich mrozów i upałów, z uwagi na fakt, iż serwisy pogodowe cieszą się szczególnym zainteresowaniem i trafiają do największej grupy odbiorców. Z naszej strony wyrażamy gotowość do podjęcia współpracy, celem opracowania treści takich komunikatów.

Troska o zapewnienie godnych warunków zwierzętom, utrzymywanym przez człowieka, leży na sercu dużej i stale rosnącej grupie osób, korzystających z mediów i powinna stanowić element nowoczesnej polityki społecznej odpowiedzialności mediów.

Z wyrazami szacunku i nadzieją na  podjęcie współpracy

Anna Gdula -  Prezes Zarządu Fundacji na Rzecz Prawnej Ochrony Zwierząti Kontroli Obywatelskiej "Lex Nova"

Izabela Kadłucka - Prezes Zarządu Fundacji Ochrony Zwierząt i Środowiska “Lex Nova”

Cezary Wyszyński - Prezes Zarządu Fundacji Międzynarodowy Ruch Na Rzecz Zwierząt Viva!

Katarzyna Śliwa-Łobacz -  Prezes Zarządu Fundacji na Rzecz Ochrony Praw Zwierząt MONDO CANE

Dorota Wiland - Prezes Fundacji na Rzecz Ochrony Zwierząt IUS ANIMALIA

Ewa Gebert - Prezes Zarządu OTOZ Animals

Agata Gawrońska - Prezes Zarządu Fundacji Pegasus

Agata Geilke - Prezes Zarządu Fundacji Instytut Empatii

Joanna Wydrych - Członkini Zarządu Fundacji Czarna Owca Pana Kota

dwa_zamarzniete.jpg

fot. KPP Białobrzegi

Podpisując, upoważniam Anna Gdula do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.