Petycja do Wójta Gminy Kosakowo w sprawie remontów i inwestycji w SP Mosty

Wnoszący petycję: Rodzice uczniów Szkoły Podstawowej im. Piotra Dunina w Mostach

Osoba reprezentująca wnoszących petycję: Anna Tryczyk – Przewodnicząca Rady Rodziców Adres do korespondencji: Zespół Szkolno-przedszkolny Ul. Szkolna 16 81-198 Mosty

Wójt gminy Kosakowo Rada Gminy Kosakowo                                                         ul. Żeromskiego 69                                                                                                     81-198 Kosakowo

PETYCJA DOTYCZĄCA REMONTU i INWESTYCJI W SZKOLE PODSTAWOWEJ IM. PIOTRA DUNINA W MOSTACH

My, rodzice dzieci uczęszczających do Szkoły Podstawowej im. Piotra Dunina  w Mostach, apelujemy do Państwa o pilny remont i niezbędne inwestycje w tej placówce oświatowej.   Nasza Szkoła nie była podmiotem inwestycji budowlanych ani remontowych od wielu lat. Mamy wrażenie, że Gmina zapomina o tej placówce i o Naszych Dzieciach. Powstała szkoła w Kosakowie, rozbudowana została szkoła w Pogórzu, a Nasza Szkoła zostaje pominięta we wszelkich planach inwestycyjnych. Co więcej, ostatnie środki przekazane z budżetu Gminy dla Naszej Szkoły zostały przekazane kilka lat temu i to nie na cel inwestycyjny, ale już na ratowanie dachu, z tym zastrzeżeniem, iż pomimo że naprawy wymagał cały dach, została naprawiona tylko ta jego część która była w najgorszym stanie. Takie stanowisko Gminy w stosunku do szkoły Naszych Dzieci jest nie do zaakceptowania przez nas.   Budynek Szkoły jest w złym stanie. Nasze dzieci korzystają z łazienek blisko 30-letnich, które rozsypują się z dnia na dzień, odpadają kafle, ruszają się sedesy, nie domykają się drzwi  toalet, nie działają zamki w toaletach. W jednej z łazienek po odpadnięciu kafli jest goły tynk. Pomimo wiedzy urzędników naszej Gminy na temat fatalnej sytuacji tych pomieszczeń w Szkole, Gmina nie udzieliła wsparcia finansowego, najwyraźniej akceptując taki stan rzeczy, w którym nasze dzieci z obawy o własne bezpieczeństwo, będą czuły lęk, korzystając z toalety szkolnej.   Kolejny problem zgłaszany Władzom Gminy, dotyczący braku klimatyzacji na sali gimnastycznej, także zostaje notorycznie pomijany w budżecie. Gmina jest obojętna na sytuacje, w której wielokrotnie zdarzało się, iż na nagrzanej sali, podczas uroczystości czy apeli, uczniowie mdleli z powodu panującej tam wysokiej temperatury. Czy musimy czekać na tragedię, abyście Państwo wypełnili swój ustawowy obowiązek i zadbali o tę placówkę oświatową jako jej organ prowadzący?!   Jak dawno w Naszej Szkole nie było inwestycji gminnych, jak długo była ona pomijana przy rozdysponowaniu środków na oświatę, można przekonać się patrząc na stan stołówki, w której jadają Nasze Dzieci. Stołówka przypomina aktualnie relikt czasów komuny, a nie miejsce, w którym można spokojnie i przyjemnie zjeść posiłek.   Na marginesie wspomnieć należy, że Gmina wydatkowała niedawno środki na remont kuchni szkolnej, jednakże nie jest ona użytkowana przez szkołę a jedynie wynajmowana dla firmy cateringowej.   Czas zacząć działać! Rodzice uczniów Szkoły Podstawowej w Mostach, wzywają Państwa do natychmiastowych działań. To nie jest sprawa estetyki, ale bezsprzeczna i nie cierpiąca zwłoki - konieczność remontu łazienek, dachu szkoły, stołówki i tak niezbędnej inwestycji jaką jest klimatyzacja w Naszej Szkole! Zadbajcie o bezpieczeństwo i właściwy byt naszych dzieci, uczniów Waszej placówki.   Przypominamy, iż realizacja wyliczonych wyżej zadań, jest zadaniem Gminy jako organu prowadzącego Naszą Szkołę.   Zgodnie z art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe (Dz.U. z 2020 r. poz. 910 t.j. z późn. zm.): Organ prowadzący szkołę lub placówkę odpowiada za jej działalność. Do zadań organu prowadzącego szkołę lub placówkę należy w szczególności: 1) zapewnienie warunków działania szkoły lub placówki, w tym bezpiecznych i higienicznych warunków nauki, wychowania i opieki; 2) zapewnienie warunków umożliwiających stosowanie specjalnej organizacji nauki i metod pracy dla dzieci i młodzieży objętych kształceniem specjalnym; 3)  wykonywanie remontów obiektów szkolnych oraz zadań inwestycyjnych w tym zakresie; 4) zapewnienie obsługi administracyjnej, w tym prawnej, obsługi finansowej, w tym w zakresie wykonywania czynności, o których mowa w art. 4 ust. 3 pkt 2-6 ustawy z dnia 29 września 1994 r. o rachunkowości (Dz. U. z 2019 r. poz. 351, 1495, 1571, 1655 i 1680 oraz z 2020 r. poz. 568), i obsługi organizacyjnej szkoły lub placówki; 5) wyposażenie szkoły lub placówki w pomoce dydaktyczne i sprzęt niezbędny do pełnej realizacji programów nauczania, programów wychowawczo-profilaktycznych, przeprowadzania egzaminów oraz wykonywania innych zadań statutowych; 6) wykonywanie czynności w sprawach z zakresu prawa pracy w stosunku do dyrektora szkoły lub placówki; 7) przekazanie do szkół dla dzieci i młodzieży oraz placówek, o których mowa w art. 2 pkt 7, z wyjątkiem szkół artystycznych realizujących wyłącznie kształcenie artystyczne, informacji o podmiotach wykonujących działalność leczniczą udzielających świadczeń zdrowotnych w zakresie leczenia stomatologicznego dla dzieci i młodzieży, finansowanych ze środków publicznych.   Wnosimy o zagwarantowanie w najbliższym budżecie środków na realizację remontu łazienek, remontu dachu, remontu stołówki i zainstalowania klimatyzacji na sali gimnastycznej w Szkole Podstawowej w Mostach im. Piotra Dunina i natychmiastową realizację tych prac, z uwagi na ich konieczność, mając na względzie dobro i bezpieczeństwo Naszych Dzieci.

Nie wyrażam zgody na ujawnienie danych podmiotu wnoszącego petycję.

Anna Tryczyk – Przewodnicząca Rady Rodziców Adres do korespondencji: Zespół Szkolno-przedszkolny Ul. Szkolna 16 81-198 Mosty          Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Anna Tryczyk – Przewodnicząca Rady Rodziców Adres do korespondencji: Zespół Szkolno-przedszkolny Ul. Szkolna 16 81-198 Mosty       do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.