Petycja Mieszkańców w sprawie drogi DW 941

Do Zarządu Dróg Wojewódzkich w Katowicach

My, Mieszkańcy Ustronia zwracamy się z prośbą do Zarządu Dróg Wojewódzkich w Katowicach o rozwiązanie problemów komunikacyjnych na skrzyżowaniach dróg gminnych i powiatowych z drogą wojewódzką nr 941, przebiegającą przez nasze miasto. Zdajemy sobie sprawę, że rozwiązania te nie są ani łatwe, ani tanie, jednak przy drodze wojewódzkiej biegnącej przez Ustroń przybywa krzyży, a każdy z nich oznacza tragedię rodzin, bliskich i przyjaciół ofiar. W statystykach policyjnych dotyczących Ustronia rośnie liczba osób rannych i zabitych na drodze 941, ale to dla nas, mieszkańców miasta, nie są tylko suche liczby. Głęboko przeżywamy każdy wypadek, każdą śmierć kierowcy samochodu, motocyklisty, pieszego. Czujemy się bezsilni wobec machiny urzędniczej, nieczułej na dramaty, które rozgrywają się na naszych oczach, ale wciąż jeszcze wierzymy, że specjaliści pracujący w Zarządzie Dróg Wojewódzkich w Katowicach są w stanie zaproponować rozwiązania, które będą odpowiadały naszym oczekiwaniom, a przede wszystkim zapewnią bezpieczeństwo wszystkim użytkownikom drogi wojewódzkiej nr 941, zarówno mieszkańcom Ustronia, jak i odwiedzającym nas gościom.