Petycja o montaż progów zwalniających w Suchym Dębie

Szanowny Panie Starosto,

My mieszkańcy Sołectwa Suchy Dąb zwracamy się do Pana z prośbą o montaż na ulicy Gdańskiej progów zwalniających. Ulica Gdańska jest trasą o dużym natężeniu ruchu samochodowego pomiędzy Tczewem a Gdańskiem. Niestety kierowcy nie respektują tu ograniczenia prędkości i w ostatnim czasie zdarzyły się już dwa przypadki potrącenia pieszego.

Ulica Gdańska dzieli nasze sołectwo i przejście przez nią stanowi jedyną drogę dojścia dzieci do szkoły podstawowej. Dzieci idące do szkoły boją się przejść na drugą stronę ulicy, gdyż kierowcy nie zatrzymują się. Dzieci stoją czasem po kilka minut czekając na bezpieczne przejście.

Przy tej ulicy znajduje się również ośrodek zdrowia, starsze osoby również mają uzasadnione obawy związane z przekroczeniem jezdni (zdjęcie numer 2 pasy numer 2).

Zdjęcie numer 2 pasy numer 1 pokazuje, że przy każdym skręcie w prawo samochody nagminnie  wyprzedzane są lewą stroną na pasach i tragedia może zdarzyć się w każdej chwili. Jest to bardzo niebezpieczne miejsce.

Z kolei na ulicy Gdańskiej na odcinku od Restauracji Nad Motławą w kierunku Krzywego Koła  (zdjęcie numer 1) dla większości kierowców zaczyna się droga dwupasmowa. Kierowcy jadący w kierunku Tczewa potrafią trąbić, a nawet wyprzedzić samochody, zatrzymujące się przed przejściem dla pieszych. Nawet wtedy, gdy w danym momencie po pasach przechodzą dzieci próbujące dotrzeć do szkoły.

Ponieważ bezpieczeństwo jest dla nas bardzo ważne, sołectwo Suchy Dąb jest w stanie partycypować w kosztach postawienia progów zwalniających. Bardzo prosimy o szybkie i pozytywne rozpatrzenie naszej prośby, czyli montaż spowalniaczy w miejscach prezentowanych na zdjęciach. W Pana ręce powierzamy decyzję o bezpieczeństwie naszym i naszych dzieci.

Proponowane miejsca montażu spowalniaczy :

2018-09-14_13_28_46-Petycja_o_progi_zwalniajace_-_Dokumenty_Google.png

zdjęcie 1.