Petycja o zaostrzenie kar dla gwałcicieli i pedofili

W związku z tym, że w Polsce kary dla gwałcicieli i pedofili są rażąco niskie, co w wyraźny sposob wskazuje, że zarówno prawo do nienaruszalności cielesnej, poszanowania godnosci, intymności, prawa do stanowienia o sobie kobiet i dzieci nie jest wartoscią w kraju, który twierdzi, że stoi na straży etyki, moralności i przestrzegania wartości, proszę was o poparcie petycji w sprawie :

1- zaostrzenia kar dla gwałcicieli- kara za gwałt 25 lat, gwałt zbiorowy, dożywocie.

2-sumowanie kar, za każdy czyn i za każdą osobę pokrzywdzoną.

3- stworzenie rejestru pedofili i objęcie nim wszystkich niezależnie od stanu osoba świecka, czy duchowna.

4- zniesienie przedawnienia w sprawach o gwałt na osobie dorosłej.

5- stworzenie wyspecjalizowanych punktów pomocy kryzysowej, gdzie osoba pokrzywdzona ma do dyspozycji w jednym miejscu : obdukcję lekarską, pomoc psychologa-kobiety, możliwość złożenia zeznań w obecności policjanta-kobiety,

6- ściganie przestępstwa jakim jest gwałt, jako najcięższe przestępstwo, z urzędu.

7- skrócenie czasu oczekiwania na rozprawę, aby w pzrypadku, gdy dane gwałciciela są znane sprawy takie były rozpatrywane jako priorytetowe.

Edyta Pilichowska    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Edyta Pilichowska do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.