Petycja o zaprzestanie stosowania dmuchaw spalinowych na terenie Spółdzielni Mieszkaniowej Wyżyny w Warszawie.

Dmuchawy spalinowe są używane do sprzątania terenów zielonych, mają zastępować grabie oraz miotły. Stosowanie ich wiąże się jednak z uciążliwym hałasem oraz podrywaniem pyłu i kurzu z ziemi. Dmuchawy zanieczyszczają również środowisko wyrzucanymi spalinami. Z powodu wielu wad tych urządzeń 1 stycznia 2018 wprowadzono całkowity zakaz używania dmuchaw do sprzątania liści z chodników i trawników będących w zarządach dróg, gmin i województwa mazowieckiego. Niestety przepis ten nie obejmuje spółdzielni mieszkaniowych, co wydaje się absurdalne, gdyż na terenie spółdzielni znajduje się dużo obszarów zielonych, a używanie dmuchaw jest uciążliwe dla bardzo wielu lokatorów. Dmuchawy spalinowe są używane bardzo chętnie przez dozorców i konserwatorów, którzy nie zwracają uwagi na prośby mieszkańców o wyłączenie urządzeń. Na terenie Spółdzielni Wyżyny dmuchawy są używane prawie codziennie, często niepotrzebnie albo bez efektu, bo zdmuchnięte drobiny i kurz opadają z powrotem na ziemię. Używanie miotły jest o wiele cichsze, pozwala też zmieść materiał na kupkę i go wyrzucić, a nie rozrzucać dookoła. W tej petycji zwracamy się o wprowadzenie zakazu używania dmuchaw spalinowych na terenie naszej Spółdzielni, motywując konieczność wprowadzenia tego zakazu troską o komfort mieszkańców Spółdzielni.

Petycja kierowana jest do Zarządu Spółdzielni Mieszkaniowej Wyżyny.

Składając podpis, uprawniam Iwona do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.