Petycja o zmianę logo na oficjalnej stronie Instytutu Psychologii Stosowanej UJ

My, niżej podpisani, studenci, absolwenci i pracownicy Instytutu Psychologii Stosowanej Uniwersytetu Jagiellońskiego, wyrażamy swój sprzeciw wobec pełnych nienawiści, cynizmu, ignorancji i homofobii wypowiedzi polskich polityków.

Jako psycholożki i psychologowie nie chcemy być obojętni, gdy głowa państwa i inne osoby publiczne dzielą ludzi na lepszych i gorszych, dehumanizując jedną z grup społecznych. Takie działania narażają jej członków na wykluczenie i pogardę.

Według raportu Kampanii Przeciwko Homofobii 84% osób LGBT w Polsce obawia się o swoje bezpieczeństwo z powodu dyskryminacji, 20,2% doświadczyło agresji fizycznej, 54,6% – agresji psychologicznej. Jako studenci, absolwenci i osoby pracujące w zawodzie psychologa czujemy się odpowiedzialni za zmianę tego stanu rzeczy.

Opowiadamy się za postawą zgodną ze stanem wiedzy naukowej i prawami człowieka, których w przestrzeni publicznej zaczyna się niektórym odmawiać. Wnosimy o tymczasową lub, w zależności od potrzeby, trwałą zmianę logo na zdjęciu profilowym Instytutu Psychologii Stosowanej UJ na dostępne pod tym linkiem: https://drive.google.com/file/d/1tFoFT6ECtlc-LYC9Aiqo82aroA2hFtyc/view?usp=sharing

Podpisując, upoważniam Kalina Tyrkiel do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.