Petycja o zmianie procedury nadawania odznaczenia "Zasłużony dla zdrowia narodu - Honorowy Dawca Krwi"

My, sygnujący niniejszą petycję, zwracmy się z wnioskiem o dokonanie zmian w procedurze nadawnia odznaczenia "Zasłużony dla zdrowia narodu - Honorowy Dawca Krwi" , poprzez wyeliminowanie w procedurze jego nadawania konieczności wnioskowania o nie samego odznaczanego.

Już z samej definicji pojęcia "odznaczenie", wynika, że jest to "honorowe wyróżnienie o określonym znaku nadawane za szczególne zasługi lub wybitne osiągnięcia w różnych dziedzinach pracy zawodowej lub społecznej".

Konieczność wnioskowania o nadanie sobie samemu odznaczenia, w sposób znaczący deprecjonuje wartość honorową takiego odznaczenia, albowiem to sam odznaczony, by je uzyskać, musi "o nie poprosić", skłądając stosowny wniosek.

Honorowe krwiodawstwo, jest jedną z najpiękniejszych form dzielenia się samym sobą z innym człowiekiem. Wielu (jeśli nie większość) z krwiodawców, robi to z radością i poczuciem dobrze spełnionego obowiązku, nie licząc na żadne pochwały czy gratyfikacje z tego tytułu - nie oczekując nawet dostrzeżenia swoich działań. Wystarcza im bowiem sama możliwośc dzielenia się dobrem - samym sobą i anonimowego ratowania życia.

Samo odznaczenie, ma wartość sentymentalną i honorową. Jest widocznym i odczuwalnym aktem uhonorowania dawcy, który dzieląc się sobą, ratuje życie.

Wada procedury o której mowa w niniejszej petycji, w znaczący sposób w naszym odczuciu dewaluuje jego znaczenie. A Ci, którzy mogliby, czy powinni je otrzymać, Ci, którzy oddali samych siebie po wielokroć (biorąc pod uwage ilość oddanej krwi), szanując swoje działania i pamiętając o ich honorowym charakterze, nie zwróciło się nigdy i nie zwróci, o nadanie sobie samemu odznaczenia.

Postulowana przez nas zmiana procedury, w naszej ocenie podniesie rangę tego odznaczenia i zdejmie z niej odium "gratyfikacji w celu samonagrodzenia".

Składając podpis, uprawniam Jakub Sosnowski do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.