Petycja przeciwko likwidacji basenu letniego w Mościcach

Petycja do Prezydenta Miasta Tarnowa oraz Rady Miejskiej w Tarnowie.

Jako społeczność Mościc, Tarnowa oraz miłośnicy kultury fizycznej sprzeciwiamy się planom likwidacji basenu odkrytego w Mościcach.

tabliczka_kąpiel_wzbroniona.jpgfot. Grupa Zdrowego Oddychania

Przez ostatnie kilkadziesiąt lat całe pokolenia mieszkańców Tarnowa i okolic korzystały z basenu letniego w Mościcach. Obiekt ten wspaniale nadawał się do rekreacji i gromadził dzieci, młodzież, ich rodziców i osoby starsze.

Basen odkryty spełniał również bardzo ważne funkcje zdrowotne. Można tam było zażywać kąpieli słonecznych (życiodajna witamina D) z możliwością ochłodzenia się pod nadzorem ratowników.

Było to również znakomite miejsce krzewienia kultury fizycznej w bezpieczny sposób. Mnóstwo mieszkańców naszego miasta nauczyło się tam pływać i doskonaliło swoje umiejętności. Młodzież bawiła się bez alkoholu i innych używek. Do tego miejsca można było dojechać bez przesiadek niemal z każdego zakątka 100-tysięcznego miasta komunikacją miejską, na przykład kursującym co kilka minut autobusem linii 9.

Na tym basenie kształcono ratowników wodnych dla całego okręgu tarnowskiego.

basen_letni-grzegorz_janik.jpgfot. Grzegorz Janik

Od czasu gdy nadzór nad basenem przejął TOSiR (spółka miejska), zaczeto ten basen zaniedbywać. Jego stan pogarszał się z roku na rok. Działo się tak nie z powodu zaniedbań mieszkańców, tylko osób nim zarządzających. Dały one w ten sposób świadectwo swojej niekompetencji. Śmiało można powiedzieć, że użytkownicy tego basenu byli zniechęcani do jego odwiedzania.

Zupełnie zaniedbano nieckę olimpijską oraz skocznię, gdzie zaczęły żyć rośliny i zwierzęta wodne, m. in. spore ryby. Sanitariaty oraz prysznice doprowadzono do zupełnej ruiny, gdzie tylko odważni ośmielali się załatwiać swoje potrzeby. Basen był zamknięty podczas największych upałów, gdy inne miasta otwierały baseny nawet przed sezonem (https://www.facebook.com/GrupaZdrowegoOddychania/posts/591142964582174). Dzień po burzy basen był zamknięty lub otwarty według niezrozumiałych zasad, które zniechęcały ludzi do jego odwiedzania w te dni. Chętni "odbijali się" od zamkniętych drzwi basenu widząc jedynie lakoniczny komunikat "Uwaga! Basen Nieczynny", tak jak na przykład w ostatnie dni wakacji 2018 roku gdy temperatury powietrza były bliskie 30 stopni Celsjusza!

20180902-zamkniety_basen.pngfot. Grupa Zdrowego Oddychania

Obecnie jesteśmy świadkami decyzji, że basen letni w Mościcach zostanie zlikwidowany. Trudno oprzeć się wrażeniu, że dla urzędników, którzy przez ostatnie lata zaniedbywali ten obiekt jest to najlepsze wyjście tuszujące ich brak działań.

Dla mieszkańców Mościc, Tarnowa i okolic, zwłaszcza dla dzieci i młodzieży jest to jednak niepowetowana strata miejsca bezpiecznej rozrywki połączonej z nauką.  Dojazd nad okoliczne stawy czy Dunajec jest bardzo utrudniony z powodu zamknięcia mostu łączącego Tarnów z tymi zbiornikami, choć i tak nie ma w tych miejscach funkcjonujących kąpielisk strzeżonych. W 100-tysięcznym Tarnowie pozostał już tylko 1 basen odkryty, do którego nie da się tak łatwo dojechać komunikacją miejską jak na basen w Mościcach.

Nie potrzebujemy w tym miejscu aquaparku - wystarczy normalny basen letni, taki jaki funkcjonował tu przez dziesięciolecia. Uważamy, że ewentualny brak basenu letniego w Mościcach byłby tak dużą stratą dla mieszkańców, że nigdy się oni na to nie zgodzą. Niniejsza petycja jest prośbą o jak najszybsze przywrócenie funkcjonowania tego obiektu i rzetelne nim zarządzanie.

Jednocześnie jest przestrogą, że takie traktowanie sportu, rekreacji i miejsc szczególnie ważnych dla dzieci i młodzieży w Tarnowie, nie będzie przez mieszkańców tolerowane i nie poprzestaniemy, aż nasza prośba nie zostanie spełniona.

Zachęcamy wszystkich mieszkańców Tarnowa i okolic oraz osób, które cenią kulturę fizyczną do podpisywania tej petycji,

Komitet Mościce.

Podpisując, upoważniam Komitet Mościce do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Te informacje nie będą wyświetlane publicznie w Internecie.