Petycja w obronie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Klimontowie

Apel w sprawie obrony Szkoły Ponadpodstawowej w Klimontowie przed likwidacją

Kochani mieszkańcy gminy Klimontów i gmin sąsiadujących, zwracamy się
z gorącą prośbą o podpisanie niniejszej petycji, mającej na celu ratowanie szkolnictwa zawodowego w Klimontowie.

Wyrażamy kategoryczny sprzeciw wobec likwidacji Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Klimontowie, likwidacji tradycji szkolnictwa zawodowego, tak potrzebnego na rynku pracy.

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Klimontowie to szkoła z bogatą historią
i tradycją. Przypomnijmy, że w trudnych warunkach wojennych, jeszcze w 1945 roku z entuzjazmem przystąpiono do utworzenia szkoły średniej w Klimontowie. Wkrótce placówka ta otrzymała uprawnienia szkoły państwowej, a liceum zaczęli opuszczać pierwsi maturzyści. Wówczas Gmina Klimontów otrzymała pierwsze miejsce w kraju pod względem rozwoju oświaty. W szkole tej systematycznie wzrastała liczba uczniów. Nauczanie stało na wysokim poziomie, o czym świadczył wysoki procent dostających się na studia absolwentów.

W marcu 2004 roku Liceum Ogólnokształcące zostało przyłączone do Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych. W ciągu swojej działalności szkoła ta ukształtowała całe pokolenia uczniów oraz na trwałe wpisała się w historię Klimontowa. Szkoła średnia w Klimontowie, stała na tak wysokim poziomie, że uczęszczała do niej młodzież z pobliskich wsi, a nawet okolicznych gmin.

Szkoła posiada doskonałą infrastrukturę - własna sala gimnastyczna oraz znakomicie wyposażone pracownie zapewniają uczniom komfort nauki oraz możliwość rozwoju. Dzięki dobrej lokalizacji szkoły, uczniowie nie muszą tracić wiele czasu na dojazdy do innych placówek. Istnienie szkoły ponadpodstawowej jest niezwykle istotne dla podtrzymania życia kulturalnego Klimontowa i całej gminy.

W sytuacji wejścia w życie reformy edukacji wprowadzającej likwidację gimnazjum
i powrót do ośmioklasowej szkoły podstawowej ewentualna likwidacja Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Klimontowie oznacza stopniowe wyludnianie się naszej gminy, w której pozostaną jedynie osoby starsze. Nie mając możliwości edukacji na miejscu już 15-letnia młodzież będzie szukać ofert nauczania w szkołach oddalonych od miejsca zamieszkania, co wiąże się ze stopniową utratą więzi z miejscem swojego pochodzenia i ludźmi tu mieszkającymi. Klimontów pozostanie dla nich wspomnieniem bez sentymentu. Młodzi ludzie pochłonięci studiami, pracą nie pomyślą o tym, aby wrócić do miejscowości, która nie daje żadnych perspektyw rozwoju.

Obawa niektórych środowisk, że pozostawienie placówki będzie dużym obciążeniem dla gminy jest bezzasadna, gdyż polityka państwa skierowana na wzrost populacji spowoduje, iż liczba młodzieży uczęszczającej wzrośnie, pod warunkiem jednak, że szkoła będzie istniała. Szkołę zawsze jest łatwiej zamknąć, niż otworzyć.

Apelujemy o położenie nacisku na utworzenie pożądanych przez rynek pracy kierunków kształcenia zawodowego, po których nasi absolwenci z pewnością będą mogli znaleźć pracę, ale i będą mogli rozwijać ofertę regionu poprzez tworzenie własnych firm w usługach. Potrzebujemy dziś spawaczy, ślusarzy, elektryków, hydraulików, zawalczmy o przyszłość regionu.

My jako mieszkańcy Klimontowa troszczący się o dobro naszej małej ojczyzny nie godzimy się na taki stan rzeczy, dlatego też apelujemy o podjęcie wszelkich możliwych działań w celu ratowania naszego wspólnego dobra jakim jest Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Klimontowie wraz z jego wspaniałą historią i tradycją.

Liczymy na pomoc i przychylność władzy w uratowaniu Szkoły Ponadgimnazjalnej. Oczekujemy potraktowania nas jako partnerów w podejmowaniu decyzji o przyszłych losach naszych dzieci. Znamy też problemy finansowe Klimontowa, ale wierzymy, że cel jest wart podjęcia takiej próby.

Jeżeli i Ty uważasz, iż powinniśmy zreformować szkołę, by miała atrakcyjną ofertę podpisz się pod apelem o jej ratowanie.