Sz. P. Mikołaj Bogdanowicz

Wojewoda Kujawsko-Pomorski

ul. Jagiellońska 3, pok. 128

85-950 Bydgoszcz

Petycja w sprawie niepowoływania prof. dr hab. Mariusza Dubiela na stanowisko Wojewódzkiego Konsultanta ds. Położnictwa i Ginekologii oraz odwołanie go z funkcji Wojewódzkiego Konsultanta ds. Perinatologii

Szanowny Panie Wojewodo,

Jako organizacje zajmujące się ochroną praw kobiet zwracamy się do Pana w sprawie planów dotyczących prof. dra hab. Mariusza Dubiela.

Stanowczo sprzeciwiamy się powołaniu go na stanowisko Wojewódzkiego Konsultanta ds. Położnictwa i Ginekologii. Uważamy również, że prof. dr hab. M. Dubiel powinien zostać odwołany z funkcji Wojewódzkiego Konsultanta ds. Perinatologii.

Obecność prof. dra hab. M. Dubiela na tych stanowiskach to lekceważenie pacjentek, które skrzywdził i przywalanie na łamanie prawa.

Nadużycia prof. dra hab. Dubiela opisały już krajowe media, m. in. Gazeta Wyborcza (lista znajduje się na końcu pisma). W artykule Gazety Wyborczej przeczytać można
o protekcjonalnym i obcesowym traktowaniu pacjentek i współpracowników czy naruszaniu procedur systemu ochrony zdrowia (np. bezprawne odmowy udzielenia świadczenia gwarantowanego, a nawet zaniechania wystawienia pisemnej odmowy wykonania procedury medycznej).

Zostało to potwierdzone w postępowaniach przed Rzecznikiem Praw Pacjenta, który
w sprawach o sygn. akt
RzPP-DPW-WPIII.431.1492.2020.MZA i RzPP-DPW-WPIII.431.104.2021 wydał decyzje o naruszeniu praw pacjentek przez prof. dra hab. Mariusza Dubiela. Postępowania te były prowadzone lub monitorowane przez Fundację na rzecz Kobiet i Planowania Rodziny (decyzje załączamy).

Wobec ww. lekarza toczy się też co najmniej jedno postępowanie o naruszenie etyki lekarskiej (sygn. akt RO-94/22).

Informacje, które docierają do nas potwierdzają te i podobne zachowania. W mailach
i telefonach kobiety informują o haniebnym traktowaniu – profesor ma wyzywać pacjentki, traktować je obcesowo, w niektórych przypadkach pozwalać sobie nawet na komentarze
o charakterze seksualnym. Przesłane do nas historie załączamy do niniejszej petycji.

Jak pisała nam jedna ze skrzywdzonych kobiet: „zapytałam, czy mam się rozebrać, po czym usłyszałam <<nie mam nic przeciwko, bo ładna jesteś, ale brzuch wystarczy>>. W trakcie wizyty dowiedziałam się tylko tyle, że moje dziecko ma <<długie nogi po mamie>>. Nic więcej”. Co gorsza, prof. Dubiel nie poinformował kobiety o wadach rozwojowych płodu – dziecko po porodzie okazało się mieć trisomię 21 chromosomu (zespół Downa), o czym nie dowiedziała się podczas całego okresu trwania ciąży.

Co dzień liczba historii o prof. Dubielu rośnie. Jego zachowanie urąga profesji lekarza, który jest zawodem zaufania publicznego, stoi w sprzeczności z przyrzeczeniem lekarskim
i kodeksem etyki lekarskiej, może być uznane także za naruszające przepisy polskiego prawa.

Taki człowiek nie może piastować oficjalnego stanowiska ani mieć decydującego głosu
w sprawach ginekologii i położnictwa oraz perinatologii dla całego województwa. Powołanie prof. dr hab. Dubiela na stanowisko wojewódzkiego konsultanta ds. ginekologii i położnictwa pozostawienie go w roli wojewódzkiego konsultanta ds. perinatologii będzie poważnym zagrożeniem dla ochrony praw pacjentek zamieszkującym województwo kujawsko-pomorskie.

Apelujemy do Pana o wybranie na ww. funkcję osobę, która przestrzega prawa i szanuje swoje pacjentki. Żadne inne rozwiązanie nie jest w tej sytuacji akceptowalne.

ŹRODŁA:

1. Agata Szczygielska-Jakubowska, Pacjentka skarży profesora ginekologii z Bydgoszczy. Odmówił legalnej aborcji. "Nie będę czyichś żab łykał", Gazeta Wyborcza Bydgoszcz, 15.09.2023,

https://bydgoszcz.wyborcza.pl/bydgoszcz/7,48722,30191279,pacjentka-skarzy-profesora-ginekologii-i-poloznictwa-z-bydgoszczy.html?do_w=167&do_v=973&do_st=RS&do_sid=895&do_a=895#S.related-K.C-B.1-L.1.zw [dostęp: 05.10.2023].

1. Agata Szczygielska-Jakubowska, Czy profesor ginekologii z Bydgoszczy naruszył etykę lekarską? Zgłaszają się kolejne pokrzywdzone pacjentki, Gazeta Wyborcza Bydgoszcz, 19.09.2023, https://bydgoszcz.wyborcza.pl/bydgoszcz/7,48722,30203835,czy-profesor-ginekologii-z-bydgoszczy-naruszyl-etyke-lekarska.html?do_w=167&do_v=973&do_st=RS&do_sid=895&do_a=895#S.related-K.C-B.1-L.3.zw [dostęp: 05.10.2023].

2. Agata Szczygielska-Jakubowska, Wulgarny język profesora ginekologii. Lekarze rezydenci ujawniają listę cytatów. „Nie ma zahamowani”, Gazeta Wyborcza Bydgoszcz, 25.09.2023, https://bydgoszcz.wyborcza.pl/bydgoszcz/7,48722,30225393,odrazajaca-lista-profesora-ginekologii-z-bydgoszczy-glos-zabieraja.html [dostęp: 05.10.2023].

3. Agata Szczygielska-Jakubowska, Profesor ginekologii obraża lekarzy i straszy pacjentki. Rektor UMK kieruje sprawę do wyjaśnienia, Gazeta Wyborcza Bydgoszcz, 29.09.2023, https://bydgoszcz.wyborcza.pl/bydgoszcz/7,48722,30244753,profesor-ginekologii-obraza-lekarzy-i-straszy-pacjentki-rektor.html [dostęp: 05.10.2023].

4. Agata Szczygielska-Jakubowska, Lekarz ginekolog i położnik: „Przestańmy już milczeć. Czas się otrząsnąć i stanąć za pacjentkami i nami samymi”, Gazeta Wyborcza Bydgoszcz, 04.10.2023, https://bydgoszcz.wyborcza.pl/bydgoszcz/7,48722,30260045,lekarz-ginekolog-i-poloznik-przestanmy-juz-milczec-czas-sie.html [dostęp: 05.10.2023].

5. Decyzja Rzecznika Praw Pacjenta z dnia 11 czerwca 2021 r. sygn. akt RzPP-DPW-WPIII.431.1492.2020.MZA.

6. Decyzja Rzecznika Praw Pacjenta z dnia 7 maja 2021 r. sygn. akt RzPP-DPW-WPIII.431.104.2021.

Pod apelem podpisały się następujące organizacje:

1. Fundacja na rzecz Kobiet i Planowania Rodziny FEDERA

2. Stowarzyszenie Klucz Stop Społecznym Wykluczeniom w Katowicach.

3.Koniński Kongres Kobiet

4. Stowarzyszenie Dolnośląski Kongres Kobiet

5. Lubuskie Stowarzyszenie na Rzecz Kobiet BABA,

6. Inicjatywa Kobiety Piaseczno

7. Strajk Kobiet Żnin

8. Stowarzyszenie TAK Trójmiejska Akcja Kobieca, Gdańsk

9. Fundacja Widzialne, Gdańsk

10. Strajk Kobiet Włocławek

11. Toruńska Brygada Feministyczna

12. Fundacja Nie Tylko Matka Polka

13. Ogólnopolski Strajk Kobiet

14. Kolektyw Patoginekologia

15. Fundacja Centrum Pozytywnych  Zmian.

16. Aborcyjny Dream Team

17. Manifa Rzeszów

18. Fundacja Kosmos

19. Manifa Toruńska

2o. Akcja Socjalistyczna

21. Strajk Kobiet Kłodzko i powiat

22. Toruński Strajk Kobiet

23. Wiceprzewodnicząca Rady Miasta Bydgoszczy -Joanna Czerska -Thomas

24. Kobiety w Sieci

25. Matki na granicę

26. Strajk Kobiet Wrocław

27. Kongres Kobiet Włocławek

28. Agnieszka Jura -Walczak -Radna Miasta Włocławka

30. Strajk Kobiet Fordon

31. Czarny Protest Bielsko-Biała

32. Margareta Skerska-Roman -Radna Miasta Torunia

33. Barbara Zalewska -Radna Gminy Łubianka

34. Stowarzyszenie Pro Femina

35. Instytut Przeciwdziałania Wykluczeniom

36. Fundacja “Różowa Skrzyneczka”

37. Stowarzyszenie na Rzecz Leczenia Niepłodności I Wspierania Adopcji Nasz Bocian

38. Fundacja Jupiter

39. Stowarzyszenie DziewuCHy Szwajcaria

40. Stowarzyszenie Tkalnia

41. Fundacja Droga Kobiet

42. Fundacja Feminoteka

43. Fundacja Rodzić po Ludzku

44. ASTRA Network

45. Barbara Pietruszczak - projekt „Pani Miesiączka”

46. Grupa Ponton

47. Fundacja Jeszcze

48. Stowarzyszenie Kampania Przeciw Homofobii

49. Fundacja Bezpestkowe

50. Fundacja im. Kazimierza Łyszczyńskiego

51. Stowarzyszenie Instytut Równości

FEDERA Fundacja na rzecz Kobiet i Planowania Rodziny    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam FEDERA Fundacja na rzecz Kobiet i Planowania Rodziny do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.