Petycja w sprawie obrony Szpitala Czerniakowskiego

Do Prezydenta Miasta Stołecznego Warszawy

Pan Rafał Trzaskowski

Rada Miasta Stołecznego Warszawy

My niżej podpisani pracownicy, pacjenci Szpitala Czerniakowskiego, a także mieszkańcy dzielnicy Mokotów sprzeciwiamy się likwidacji  Szpitala Czerniakowskiego. Na stronie BIP ukazał się projekt uchwały podpisany przez Pana Prezydenta w sprawie całkowitego przejęcia Szpitala Czerniakowskiego przez Szpital Solec. Z informacji zawartej na stronie wynika, ze głosowanie nad przyjęciem tej uchwały zaplanowano już na dzień 28.11.2019 r!

Jesteśmy zaskoczeni i oburzeni tym faktem! Panie Prezydencie nikt nie konsultował ani nie informował nas o likwidacji  naszego szpitala. Pan Wiceprezydent Paweł Rabiej na spotkaniu zorganizowanym z załogą szpitala w sierpiu br. zapewniał nas o tym, że jesteśmy bezpieczni a szpital będzie kontynuował swoją działalność, tymczasem bez uprzedzenia i żadnej informacji ze strony miasta odkryliśmy, że zaplanował Pan głosowanie nad uchwałą na najbliższy czwartek.

Nie zgadzamy się z uzasadnieniem wskazanym w projekcie uchwały. Uważamy, że szpital z tradycjami, dużo większy i wykonujący świadczenia na o wiele wyższym poziomie nie może zostać przejęty przez podmiot leczniczy o najniższym stopniu referencyjności. Zespół pracowników szpitala w pełni ufa obecnemu zarządowi oraz dyrekcji. Nie wiemy jakie plany wobec pracowników będzie miał nowy zarząd.

Nie wolno zapominać, iż szpital to nie tylko struktura organizacyjna, ale przede wszystkim ludzie – zespoły, które szpital budował latami! Szpital to nasi Pacjenci, którymi opiekujemy się  nieprzerwanie od 60 lat. Odnosimy wrażenie, że głos mieszkańców największej dzielnicy w Warszawie został całkowicie pominięty. Szpital Czerniakowski zostaje nieodwracalnie poświęcony dla polityki i przyjęcia przez nowo tworzony podmiot ciężko wypracowanego przez  lekarzy i pielęgniarki kontraktu.

Panie Prezydencie apelujemy o rozwagę i zmianę nieodwracalnej dla nas decyzji!

OZZPIP Szpitala Czerniakowskiego    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam OZZPIP Szpitala Czerniakowskiego do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.