Petycja w sprawie organizacji pokazów "JESUS IS KING" w polskich kinach IMAX

Kanye West to jeden z najważniejszych artystów początku XXI wieku. Jest autorem klasycznych już albumów muzycznych, uznanym projektantem mody, a także pomysłodawcą jednych z bardziej innowacyjnych tras koncertowych w historii (Yeezus Tour, Saint Pablo Tour).

25 października odbędzie się światowa premiera jego filmu pt. "JESUS IS KING", zrealizowanego w słynnym kraterze Jamesa Turrella. Na aktualnej liście państw, w których film zostanie wyświetlony, brak jest Polski. Byłby to już kolejny raz, po przypadku premiery albumu The Life of Pablo transmitowanej w wielu kinach na świecie, lecz nie w Polsce, gdy polscy fani twórczości Westa pozbawieni byliby możliwości obcowania z jego najnowszym dziełem. Trzeba podkreślić, że na liście znajduje się w tej chwili wiele państw mniejszych od Polski, z niewątpliwie mniejszym fanbejsem K.W.

W związku z powyższym, apelujemy do IMAX Polska o zwrócenie uwagi na ten fakt i podjęcie działań mających na celu emisję filmu w polskich kinach.  Nie ma powodu, dla którego potencjał kin IMAX w Polsce miałby ograniczać się do emisji filmów przyrodniczych - chcemy za ich pośrednictwem uczestniczyć w życiu kulturalnym świata tak samo, jak mieszkańcy innych państw Europy.

Składając podpis, uprawniam Jakub do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.