Petycja w sprawie sprzeciwu wobec budowy budynku utylizacji zwłok zwierząt domowych przy ul. Jasińskiej w Bugaju, gm. Pobiedziska na działce nr 106/30

Zwracamy się z prośbą o poparcie petycji ( pełny tekst w trakcie opracowywania) wyrażającej nasz obywatelski sprzeciw wobec budowy spalarni małych zwierząt w gminie Pobiedziska w pobliżu zabudowy mieszkaniowej wsi Bugaj, Biskupice, Uzarzewo Huby, Jerzykowo, Promienko.

draft petycji:
P E T Y C J A
Społeczny sprzeciw wobec budowy Budynku Utylizacji Zwłok Zwierząt Domowych przy ul. Jasińskiej w Bugaju, gm. Pobiedziska na działce nr 106/30 oraz wobec wydanego przez Starostę Powiatu Poznańskiego pozwolenia na budowę  nr 7341/2021 z dnia 09.12.2021r.

My niżej podpisani Mieszkańcy Biskupic, Bugaja, Jerzykowa, Barcinka, innych miejscowości leżących w gminie Pobiedziska oraz innych osób, zgłaszamy stanowczy sprzeciw przeciwko wydawaniu decyzji pozwolenia na budowę spalarni zwłok zwierząt na działce 106/30 w Bugaju. Od wielu lat Gmina Pobiedziska z parkami krajobrazowymi, obszarami Natura 2000, dużą liczbą jezior i lasów stanowi obszar o charakterze turystyczno-rolniczym. Wraz z Puszczą Zielonką, stanowi także teren „zielonych płuc” dla odwiedzających je mieszkańców Metropolii Poznań. Rejon Jerzykowa i Biskupic stanowi najbardziej rozwijający się teren mieszkalny w Gminie i zapewne całym powiecie poznańskim. Jesteśmy miejscem gdzie odpoczywają Poznaniacy, jesteśmy przez Starostwo promowani jako teren odpoczynku, turystyki. Na naszych terenach realizujecie Państwo filmy, spoty reklamowe świadczące o estetyce i dbałości o przyrodę, mieszkańców i stanowimy wizytówkę zapraszającą turystów. Niestety planowana budowa spalarni nie wpisuje się pozytywnie w charakter tych zaproszeń, ani w charakter rozwoju naszej gminy.
Nie zgadzamy się w naszym sąsiedztwie na budowę spalarni. Działka jest położona około 200m od zabudowań mieszkalnych, znajduje się w zachodniej części naszej gminy i w wyniku najczęściej wiejących zachodnich wiatrów stanowi realne zagrożenie dla mieszkańców. Nie wierzymy iż Inwestor dochowa najwyższej staranności przy realizacji budowy. Nie wierzymy, że zastosowane technologie są bezinwazyjne w środowisko i otaczającą je zabudowę. Nie wierzymy, że Inwestor będzie dokonywał spopielenia tylko i wyłącznie zwierząt domowych w deklarowanych we wniosku rodzaju, a tym bardziej ilościach.

Uważamy za niedopuszczalne
usytuowanie spalarni w tak bliskiej odległości (200-300m) od zabudowań mieszkalnych, w pobliżu przedszkola, ośrodka zdrowia i szkoły, usytuowanie jej na granicy dwóch mocno rozbudowujących się mieszkaniowo miejscowości (Biskupice, Jerzykowo), gdzie na negatywne skutki działalności spalarni narażonych będzie ponad 5 tysięcy mieszkańców. Spalarnia to zwiększona emisja pyłów i różnego rodzaju wyziewów. Uciążliwy zapach, zwiększona ilość insektów, gryzoni w jej obszarze i przyległej okolicy. Należy pamiętać też o potencjalnym zagrożeniu epidemiologicznym w razie jakiejś awarii.

Jesteśmy wzburzeni, że Starostwo Powiatowe w majestacie prawa dopuszcza do realizacji takie obiekty, bez zastanowienia nad umiejscowieniem, bez konsultacji z Gminą, z mieszkańcami.  Rozumiemy istotę działania takich instalacji, ale nie zgadzamy się na bezmyślne lokowanie obiektów w pobliżu miejsc zamieszkania.

Decyzja o pozwoleniu na budowę nie uwzględnia uchwały Rady Miejskiej Gminy Pobiedziska Nr XXVI/327/21 z dnia 29.04.2021 r., opublikowanej w Dzienniku Urzędowym Województwa Wielkopolskiego w dniu 20.05.2021 r. w sprawie wymagań, jakie powinien spełniać przedsiębiorca ubiegający się o zezwolenie na spalarnię zwłok zwierzęcych, a która jasno określa, w jakiej minimalnej odległości od zabudowy mieszkaniowej można lokować takie inwestycje. Jest to odległość 3 km. Planowana inwestycja jest w odległości kilkuset metrów w linii prostej od domów mieszkalnych.

Tak uciążliwe inwestycje powinny być omawiane z szeroką grupą zainteresowanych i poprzedzone konsultacjami, które dadzą możliwość oceny zastosowanych technologii, analizie środowiskowej i wypowiedzi mieszkańcom. A nas mieszkańców nikt nawet nie poinformował o takim wniosku!!

Nie chcemy pogorszenia jakości naszego życia, obniżenia wartości nieruchomości mieszkalnych
. Wierzymy, że tak silny głos sprzeciwu mieszkańców przeciwko tej inwestycji będzie wysłuchany i wzięty pod uwagę.

w imieniu mieszkańców:
Wojciech Lisowski – sołtys Biskupic
Andrzej Gruszczyński – sołtys Jerzykowa
Katarzyna Paczka – Sołtys Góry, Radna Rady Miejskiej Gminy Pobiedziska
Barbara Widelicka – Sołtys Borowo Młyn, Radna Rady Miejskiej Gminy Pobiedziska Witold Meller – Radny Rady Miejskiej Gminy Pobiedziska
Robert Łucka – Radny Rady Miejskiej Gminy Pobiedziska

Wojciech Lisowski    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Wojciech Lisowski do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.